Администрацията на американския президент Доналд Тръмп е разглеждала три варианта

...
Администрацията на американския президент Доналд Тръмп е разглеждала три варианта
Коментари Харесай

Тръмп обмислял удар по руски ракетни комплекси в Сирия, пише "Уолстрийт джърнъл"

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп е разглеждала три разновидността за ударите в Сирия предходната седмица, сред които е и офанзива против съветски противоракетни комплекси, написа в. " Уолстрийт джърнъл ", като се базира на лични, неназовани източници.

Според обявата Пентагонът е бил възпиращ фактор в решението на Тръмп какви цели да избере за ракетното нахлуване, защото той се спря на най-консервативния първи вид, упоменат от вестника - удар по обекти, за които се допуска, че са свързани с производството на химически оръжия. Изглежда президентът въпреки всичко е решил да го " разшири ", като включи и пространства, където се създават такива оръжия, а освен индустриални бази.

Вторият вид бил бомбардировка на командни пунктове на сирийските държавни сили, дружно с инфраструктура, която може да се употребява за създаване на химически оръжия. Тръмп наподобява е употребявал и част от него в окончателното си решение.

Имало е обаче и трета, най-радикална опция за удар по съветската противовъздушна защита (ПВО), с цел да се " подкопае военната мощност " на режима на президента Башар Асад. Такива удари биха били три пъти по-мащабни от подхванатите от Съединени американски щати и съдружниците и съгласно Пентагона биха лишили Асад единствено от военни благоприятни условия, без да нападат " политическата му машина ".

Министърът на защитата Джеймс Матис обаче предизвестил, че последният вид може да е рисков и да докара до отговор на Русия и Иран, написа " Уолстрийт джърнъл ". Според вестника Тръмп желал от екипа си да преглежда и опцията за удари по съветски и ирански цели, в случай че е належащо.

На изстреляните над 100 ракети от сили на Съединени американски щати, Англия и Франция отговори единствено сирийската Противовъздушна отбрана (като освен това данните какъв брой ракети са свалени се разминават) и не последва военна реакция на съдружниците на Асад в спора, Русия и Иран.

Фотогалерия: След ударите в Дамаск >

" Резултатът е знак от забележителното въздействие, с което министърът на защитата (Джеймс) Матис към момента разполага в реорганизирания екип за национална сигурност, " отбелязва вестникът, имайки поради и присъединението към екипа на новия консултант на президента, Джон Болтън, на мястото на Хърбърт Р. Макмастър.

Болтън, " осъзнавайки обществения си облик като някой, който бързо може да избра военно решение... се застъпвал за удар, считан от него за " унищожителен ", който ще нанесе съответни вреди на част от режима на Асад, само че не и най-агресивните варианти, съгласно човек, осведомен с мисленето му. " Той си дал сметка и че най-радикалният вид може да въвлече Съединени американски щати по-дълбоко в спора и да ги принуди да поемат по-голяма отговорност в гражданската война в Сирия - прекалено много за първата му седмица на работа, не престават те.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Сирийската рецесия (1341)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР