Администрацията на американския президент Джо Байдън предложи данъчна реформа, която

...
Администрацията на американския президент Джо Байдън предложи данъчна реформа, която
Коментари Харесай

САЩ предложиха глобална данъчна реформа

Администрацията на американския президент Джо Байдън предложи данъчна промяна, която ще засегне облагането на най-големите мултинационални компании. Според нея фирмите ще заплащат на националните държавни управления по отношение на осъществените продажби в съответната страна. По този метод ще бъде въведен световен най-малък корпоративен налог и ще се понижи избягването на данъчно облагане, заяви Файненшъл таймс.

Според Уол Стрийт Джърнал смяната ще засегне към 100 от най-големите световни корпорации. Според Politico става въпрос за фирмите, които имат годишни доходи над 20 милиарда $ - като Гугъл и Фейсбук, само че и като Volkswagen също. Предложението е изпратено до 135 страни, които вземат участие в междуправителствени договаряния на данъчна тематика. Тези договаряния са ръководени от Организацията за икономическо съдействие и развиване в Париж, в която членуват 37 релативно богати страни. България към момента не е част от тази организация.

Подкрепа за промяната изрази италианския министър председател и някогашен президент на ЕЦБ Марио Драги, а от немското финансово министерство считат, че крайното съглашение по нея може да бъде реализирано още в средата на 2021 година Англия също поддържа предлагането.

Ако предлагането бъде утвърдено това ще разреши на Байдън да усили корпоративните налози в Съединени американски щати, без страната да загуби конкурентно преимущество по отношение на други страни с по-ниски налози. Както е известно Байдън желае да усили корпоративния налог от 21% на 28%, с цел да може да финансира своята стратегия за възстановяване на инфраструктурата в страната на стойност от 2 трлн. $.

Чрез въвеждането на световен корпоративен налог се чака равнището на избягването на налози да бъде намалено.

В същото време обаче страни като Ирландия да вземем за пример, където корпоративния налог е 12,5%, ще изгубят. През последните години ниският корпоративен налог в страната беше причина редица от огромните корпорации да открият своята централа там. Към момента представители на ирландското държавно управление са отказали коментар по предлагането на Байдън, само че от локалното финансово министерство са удостоверили,  че „ градивно вземат участие във въпросните полемики “.

Планът обаче беше приветстван от Нидерландия, която също има атрактивни данъчни условия за огромни мултинационални корпорации.

Нидерландският държавен секретар Ханс Вийлбриф разяснява, че предлагането „ е голяма стъпка напред към намирането на световно позволение и въвеждането на ефикасни правила “ за облагането на въпросния вид компании.

Преговорите сред страните в Организацията за икономическо сътрудничество и раз за смяна на световната данъчна система са в две елементи. Първата визира мултинационалните корпорации, до момента в който втората – минималното равнище на световния корпоративен налог, което съгласно Съединени американски щати би трябвало да е 21%. Според Файненшъл таймс в случай че проектът бъде утвърден това ще значи, че редица страни ще могат да усилят данъчните си доходи от този вид компании.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР