Административният съд в София отмени карантината на жена, тъй като

...
Административният съд в София отмени карантината на жена, тъй като
Коментари Харесай

Съдът обяви карантина за незаконна заради хаос с PCR тест

Административният съд в София анулира карантината на жена, защото е наложена без претекстове от здравната ревизия и след PCR тест, резултатът от който един път е вписан като негативен, а по-късно - като позитивен. Това видя " Сега " в съдебното  от 26 октомври.

Валентина В. е тествана в болница на 1 юли. Резултатът от проучването в началото бил негативен, а след това - позитивен. И двата резултата били вписани под един лабораторен номер от 2 юли. Положителният е регистриран и в Националната осведомителна система за битка с COVID-19. В картата за епидемиологично изследване на заразно болен е записано, че диагнозата COVID-19 е доказана с PCR тест. Като евентуален източник на болестта е посочен болен сътрудник. Валентина е изследвана като контактно лице, по това време тя е без недоволства.

Съдия Полина Величкова написа, че е несъмнено открито, че Валентина В. е дала позитивен резултат, само че първоначално той е бил посочен като негативен, а след това е маркиран като позитивен.  " Въпреки това обаче не е осъществен още един тест, който да удостовери един от двата спорни резултата, като позитивният е бил вписан в Националната осведомителна система за битка с COVID-19 " изяснява съдията.

Според съда тези два взаимно изключващи се резултата от едно и също проучване са предполагали, че столичната здравна ревизия ще направи инспекция и при нужда - наново проучване. Заради неналичието на такива дейности съдът банкет, че е нарушен законът, защото не са изяснени обстоятелствата.

Освен това съдията намира и други пороци на карантината на Валентина В., които са независимо съображение тя да бъде анулирана. Така да вземем за пример в предписанието й за изолираност не са посочени никакви в действителност учредения. " Може единствено да се допуска, поради съдържащата се информация в Карта за епидемиологично изследване, че това се постанова заради позитивния резултат за COVID-19 и неналичието на признаци. Това обаче по никакъв метод не може да се одобри за съществуване на в действителност учредения на издаденото наставление ", се споделя в правосъдното решение.

Магистратът напомня, че като неналичието на претекстове постоянно е причина за анулация на акта.

Според тогава настоящата заповед на здравния министър заповедта за карантината се прави с наставление по образец на шефа на районната здравна ревизия по предложение на лекуващия доктор въз основа на осъществена оценка на епидемичния риск. В случая на Валентина В. няма нито предложение на лекуващия доктор, нито оценка на риска. " Вярно е, че в лабораторните резултати е посочен позитивен резултат при проучването за COVID-19. Същевременно обаче, самият резултат не съставлява диагноза, а следва да бъде тълкуван от лекуващия доктор, както е посочено и в самото лабораторно проучване ", написа съдията. И добавя, че и това прави предписанието за карантина незаконосъобразно и постанова анулацията му.

И съгласно в този момент настоящата  задължителната изолираност и/или лекуване в домашни условия се прави с наставление по пример по предложение на лекуващия доктор въз основа на осъществена оценка на съществуващия епидемиологичен риск.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР