Административният съд в Бургас обяви за нищожно „строителното разрешително“ за

...
Административният съд в Бургас обяви за нищожно „строителното разрешително“ за
Коментари Харесай

Съд обяви за нищожно строителното разрешително за Алепу вилидж

Административният съд в Бургас разгласи за незначително „ строителното позволение “ за построяването на курортния комплекс "Алепу вилидж " в предпазената околност Алепу край Созопол.

В претекстовете на съда е посочено, че са открити документни и други закононарушения, а строителното позволение е издадено в несъгласие с материалните разпореждания на закона.

Днешното решение на магистратите идва след митинг на Окръжната прокуратура, която нападна издаването на това позволение за градеж.

Делото бе формирано през юни 2020 година. Съдът смята, че разрешението за градеж от 10.09.2018 година, издадено от основния проектант на община Созопол, е в прорез с наредбите на закона, а точно липса на законосъобразно направени капиталови планове, представляващи съществена и наложителна причина за издаването му.

Наред с това, в хода на производството пред Административен съд – Бургас са били установени данни за документни и други закононарушения, които са открити от умозаключение на правосъдна експертиза.

Според тях част от капиталовите планове до кмета на община Созопол, не са подадени от лицето, посочено в него за заявител, респ. не са подадени от лице, имащо качеството на възложител.

В същото време направените след датата на издаване на първото позволение за градеж – 26.02.2018г. капиталови планове и сложен отчет, послужили за издаване на процесното позволение за градеж, не са приложени към Заявлението от 30.08.2018 година до кмета на община Созопол, подадено от прокурист на „ Алепу Вилидж " АД и няма данни по какъв начин са били приобщени към административната кореспонденция по издаване на разрешението за градеж. В тази част Окръжната прокуратура ще сезира способената прокуратура. От там декларират, че настояването за оповестяване на нищожността на акта може да се предяви без ограничаване във времето.

Община Созопол е наказана да заплати на Окръжната прокуратура направените правосъдни разходи по делото в размер на 150 лева Решението на съда предстои на обжалване в 14-дневен период от съобщаването му на страните.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР