Административният съд отмени заповедта на кмета Иван Портних, с която

...
Административният съд отмени заповедта на кмета Иван Портних, с която
Коментари Харесай

Съдът отмени заповедта за отстраняването на Виктор Бузев като главен архитект на Варна

Административният съд анулира заповедта на кмета Иван Портних, с която Виктор Бузев краткотрайно е отхвърлен от длъжността основен проектант на Община Варна.

Припомняме, че на 19 април пред медии градоначалникът изиска от основния проектант на общината да подава оставката си до края на деня. Тъй като тя не бе подадена в инструкции период, със заповед на Портних от 20 април Виктор Бузев бе отхвърлен от служба.
В претекстовете си съдът намира, че при издаване на оспорената заповед е нарушен материалният закон, както и не е съобразена с неговата цел.

Съдът сочи, че държавният чиновник може да бъде краткотрайно отхвърлен от работа от органа по назначението, когато против служителя е формирано дисциплинарно дело. Смисълът на наредбата е да се ограничи опцията на лицето, против което е формирано дисциплинарно дело, да попречи или повлияе, заради длъжността, която заема, на обективното и независимо осъществяване на дисциплинарното произвеждане.

Тази причина (образувано и висящо дисциплинарно дело против държавния служител) в тази ситуация не е била налице при издаване на оспорената заповед.

По делото не са показани и доказателства за формиране на дисциплинарно дело от Дисциплинарния съвет (както се изисква от Закона), заради което даже и фактическото съображение, посочено в оспорваната заповед за издаването ѝ, се явява недоказано.

Съдът акцентира, че по делото не са показани доказателства, че против жалбоподателя съответно е било формирано дисциплинарно дело, преди същият да е бъде отхвърлен от служба.

Изводът на съда е, че обжалваната заповед предстои на анулация като незаконосъобразна.

Община Варна би трябвало да заплати на Виктор Бузев разходи за производството в размер на 1210 лв..

Решението може да бъде обжалвано в 14-дневен период от известието пред Върховния административен съд.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР