Административните мерки на правителството не влияят на цените. Върху тях

...
Административните мерки на правителството не влияят на цените. Върху тях
Коментари Харесай

Васил Симов: Проблемите на Украйна в износа на зърно няма да се отразят на световното потребление


" Административните ограничения на държавното управление не въздействат на цените. Върху тях въздействие оказват пазарните правила на търсенето и предлагането. Ако се махне данък и Данък добавена стойност на всички артикули, разумно е тяхната себестойност да е по-ниска и те да се оферират на по-ниски цени. Това няма да стане, тъй като бюджетът би трябвало да се цялостни с данък и с Данък добавена стойност. Виждаме откъслечни ограничения ". Това разяснява пред БНР Васил Симов, изпълнителен шеф на Софийската стокова борса.

И акцентира, че пазарът е доста сензитивен във взаимоотношението търсене - предлагане и когато купувачите стартират да се презапасяват със артикули, самите те подвигат цените, а не продавачите.

Той уточни, че войната се е отразила върху цените, само че от началото на спора до момента се вижда утешение в цените на пшеницата, царевицата, слънчогледа.

" Въпреки че Украйна е най-големият производител на слънчоглед в света, международното произвеждане и при пшеницата, и при царевицата е в доста високи размери и не можа да се повлияе толкоз във времето в резултат на войната. Тенденцията е към усмиряване на цените, даже към понижаване, защото производството на зърно в света към момента е на доста високи равнища. Няма по какъв начин проблемите на Украйна в износа на зърно да се отразят на международното ползване ".

Симов съобщи, че международното произвеждане на пшеница в миналата годишна продукция е към 780 млн. тона, а за годишна продукция 2021/2022 е към 775 млн. тона.

" Същата е картината и при царевицата, главната фуражна просвета. В световен мащаб за планетата ни трудно може да се чака прелом във връзка с храните. Общата картина не е толкоз трагична. Не може да се приказва за всеобщ апетит, само че ще има райони, които ще изпитват компликации в снабдяването си с хранителни артикули ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР