Административен съд-Пловдив отмени решение на Районния съд за налагането на

...
Административен съд-Пловдив отмени решение на Районния съд за налагането на
Коментари Харесай

Административният съд отмени решението за глоба от 15 бона за съборения склад “Ориент Табако“

Административен съд-Пловдив анулира решение на Районния съд за налагането на санкция от 15 000 лева на притежателите на склада " Ориент Табако " - компания " Одрин 8 " ЕООД. Инвеститорите Александър Николич и Георги Бранеков са глобени за неспазване на член 71, алинея 1, т. 1 от Закона за културното завещание, който показва, че притежателите на здания недвижима културна полезност са длъжни " да поставят нужните грижи за тяхното запазване, предпазване и поддържане в положително положение ".
Прочетете още
Всъщност наложената санкция с наказателно разпореждане на министъра на културата от 14 юни 2022 година е за имуществена глоба от 23 000 лева, тя обаче е редуцирана от Районния съд в Пловдив с решение от 25 май 2023 година Според член 197, алинея 1 от Закона за културното завещание глобата за занемареност на постройка с категория национално или локално значение за юридически лица е от 15 000 до 30 000 лева

Собствениците на компания " Одрин 8 " ЕООД оспорват решението на Районен съд-Пловдив и показват, че има позволени основни процесуални нарушавания. Такова нарушаване открива и Административният съд - в правосъдното дело като ответник на Николич и Бранеков е посочено Министерството на културата, а не министърът на културата, който е издал и подписал Наказателното разпореждане.

Затова Административният съд връща за ново разглеждане делото в Районен съд-Пловдив. Решението не предстои на обжалване. Това е едно от делата, които вложителите водят през годините.

Историята на полусъборения склад е доста дълга и изтъкана от несъгласия. На 3 март 2016 година тежки машини започнаха да бутат " Ориент Табако ". Разрушението бе спряно с жива верига от пловдивчани. След като със заповед на прокуратурата багерите бяха извадени от обекта, а останките бяха обезопасени с висока железна ограда, започнаха борбите в съда. Собствениците на " Одрин 8 " ЕООД Александър Николич и Георги Бранеков застанаха на подсъдимата пейка в Окръжен съд-Пловдив. На 17 октомври 2018 година магистратите ги оповестиха за почтени за събарянето на склада. Мотивите бяха, че съгласно показаните в съда документи, постройката няма статут на монумент на културата. Апелативен съд - Пловдив удостовери това решение напролет на 2021 година, само че прокуратурата още веднъж стачкува присъдата - този път пред Върховен касационен съд.

През лятото на 2021 година пък Върховен административен съд дефинитивно реши правосъдната сага за укрепването на склада на „ Одрин 8 ”. Решението на съда влезе в действие от 20 юли и до края на август притежателите трябваше да го укрепят. Това не се случи. Все отново в края на 2021 година притежателите започнаха дейности по разчистването и укрепването на склада.

В началото на 2022 година пък излезе решението на Върховния касационен съд, с което магистратите дефинитивно потвърдиха отсъденото от Апелативен съд-Пловдив, че Бранеков и Николич са почтени по всички обвинявания.

През април 2022 година Върховен административен съд съд осъди Националния институт за недвижимо културно завещание да заплати 6450 лева на притежателите на склада „ Ориент Табако ” в Пловдив. Парите са за направени правосъдни и деловодни разходи от компанията собственик - „ Одрин 8 ” ЕООД. Със същото решение Върховен административен съд анулира и разгласи за незаконосъобразна Заповед №РД-4 от 28.01.2016 година на шефа на НИНКН (тогава арх. Даниела Джуркова), с която е утвърдено Приложение№1 – Списък с регистрирани и декларирани обекти на недвижимо културно завещание на гр. Пловдив – бележки по данни от декларационни писма, както и е установена фактическа неточност в т. 362 от съществуващия лист на недвижимите културни полезности в Пловдив. Там на мястото на склада на „ Ориент Табако ” е разказана друга постройка.

Именно въз основата на отсъденото от Върховен административен съд Административният съд на Пловдив отхвърля отхвърли за координиране с решението си от 16 март 2023 г.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР