Административен съд – Варна отхвърля жалбата на Община Варна, представлявана

...
Административен съд – Варна отхвърля жалбата на Община Варна, представлявана
Коментари Харесай

Административният съд отхвърли жалба на кмета, свързана с интегрирания градски транспорт

Административен съд – Варна отхвърля жалбата на Община Варна, представлявана от Кмета на Община Варна, срещу Решение на Заместник министъра и началник на  Управляващия орган на Оперативна стратегия " Регионално развиване “ /ОПРР/ 2007-2013, за привършване на сигнал, регистриран  в Регистъра на сигнали и нередности по Оперативна програма " Регионално развиване “ 2007-2013 в Главна дирекция " Стратегическо обмисляне и стратегии за районно развиване “ към Министерство на регионалното развитие, по отношение на контракт за даване на безплатна финансова помощ, с предмет " Интегриран градски превоз на Варна “, финансиран по Оперативна програма “Регионално развитие” 2007-2013, с което е избрана финансова промяна в размер на 247 359.37 лв. с Данък добавена стойност, представляваща 5% от общо верифицирани и платени разноски по засегнатите детайли от контракта за безплатна финансова помощ (БФП).

Съдът смята, че в съответния случай е несъмнено открито безучастие на жалбоподателя – като неизползва по предопределение закупените, посредством предоставената БФП активи и това неизползване е в нарушаване на условието за продължителност на интервенциите, защото визира поставените пред плана цели за по-малко ползване на сила, по-достъпна вторична инфраструктура на публичните транспортни мрежи, въвеждане на природосъобразни типове превоз, повишение на привлекателността и степента на потребление, на възстановяване функционалността на града и подвижността на популацията, понижаване на тапите и повишение опциите за обществено включване и еднакъв достъп на групите в неравностойно състояние, за което е планувано да се употребяват активите. В претекстовете си съдът сочи, че нарушаването има финансов резултат, доколкото средствата от Европейски структурни и инвестиционни фондове се дават за реализиране на избраните в плановете цели и потреблението на средства от ЗУСЕФСУ и без с тях да се реализират поставените цели, се явява евентуална щета за бюджета на Европейския съюз.

В хода на производството са установени нередности по 5 бр. контракти за даване на безплатна финансова помощ с предмет " Интегриран градски превоз на Варна “, финансиран по Оперативна програма “Регионално развитие”, след направени две инспекции от Органа и трета от съда, посредством съдебно-техническа експертиза (СТЕ) от две движимости лица.

Съдът не установи неточности и несъответствия с използваните правила по отношение на осъществените калкулации / 5% от 49 47187,35 лева с Данък добавена стойност = 247359,37 лева с ДДС/. В Решението на съда се споделя, че " оспореният административен акт е публикуван от способен орган, в желаната от закона форма, без позволени нарушавания на административнопроизводствените правила и в сходство с материалния закон. Подадената от Община Варна тъжба е неоснователна и като такава следва да бъде отхвърлена. “

Решението предстои на обжалване пред Върховен административен съд по реда на член 211 от Административнопроцесуален кодекс в 14- дневен период от известяван на страните за правене на решението.

С цялостния текст на Решението можете да се запознаете тук:

https://portalextensions.justice.bg/api/public/downloadact?guid=0d65e315-4cb4-47ae-9efc-bfe1b8eccb5d

 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР