Аджай Банга, американският кандидат за ръководител на Световната банка (СБ),

...
Аджай Банга, американският кандидат за ръководител на Световната банка (СБ),
Коментари Харесай

Аджай Банга е единственият кандидат за ръководител на Световната банка

Аджай Банга, американският претендент за началник на Световната банка (СБ), е единственият номиниран за поста, удостовери банката, проправяйки пътя за евентуалното му назначение през идващите месеци.

" В сходство с откритите процедури изпълнителните шефове ще проведат публично събеседване с претендента във Вашингтон и чакат да приключат с президентския избор навреме ", разгласи СБ в изказване.

63-годишният Банга е роден в Индия и е натурализиран жител на Съединени американски щати. Миналия месец президентът Джо Байдън разгласи кандидатурата му за правоприемник на Дейвид Малпас, който се отдръпва предварително от председателството, " помрачено от въпроси, свързани с позицията му във връзка с климата ".

В детските и младежките си години Банга живее в разнообразни елементи на Индия, като преместванията са свързани със службата на татко му като офицер от армията.  Кариерата му стартира с индийския филиал на Nestle при започване на 80-те години на предишния век.

Той прави сполучлива бизнес кариера в Индия, а по-късно се реалокира в Съединените щати.

Банга управлява компанията за разплащания Mastercard в продължение на повече от десетилетие сред 2010 година и 2021 година, а също по този начин е бил член на управителните препоръки на Американския червен кръст, Kraft Foods и Dow Inc. Понастоящем той е заместник-председател на компанията за частни финансови вложения General Atlantic.

В изказване в поддръжка на кандидатурата му американският президент Байдън съобщи, че бизнес кариерата на Банга значи, че той е " неповторимо квалифициран да управлява Световната банка " и посочи " извънредно значимия опит на Банга в активизирането на публично-частни запаси за справяне с най-неотложните провокации на нашето време, в това число изменението на климата ".

По-рано Банга съобщи пред кореспонденти, че желае да види по-голямо финансиране от частния бранш, което да помогне за справяне с финансирането на световните проблеми: " Няма задоволително пари без частния бранш ", сподели той.

След номинирането си Банга е на " обиколка за чуване " в 189-те страни членки на СБ, с цел да събере поддръжка за кандидатурата си.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР