Actualno.com представя краткия преглед на печата, посветен на акцентите от

...
Actualno.com представя краткия преглед на печата, посветен на акцентите от
Коментари Харесай

Новини или novini: Картината на печата за 18 декември

Actualno.com показва късия обзор на печата, отдаден на акцентите от вестниците, за днешния 18 декември, сряда.
" Сега "
Европейският парламент стартира дейна борба против корупцията с евросредства. Депутати от всички партии желаеха да се ускори ролята на неотдавна основаната Служба на европейския прокурор, с цел да проверява високопоставени фигури и доближени до тях олигарси, които злоупотребяват с еврофондове.
Сред упоменатите с проблеми страни са България, Румъния, Чехия, Словакия и Унгария. Особено остро бе охулен методът, по който се харчат средствата за Общата селскостопанска политика, като най-споменаваното име бе на чешкия министър председател Андрей Бабиш.
Според евродепутатите европейският бюджет финансирал олигарси и техните мрежи от компании. Те приканиха следствията да се забързат, а Еврокомисията да се намесва, когато националните управляващи са неспособни да работят съответно. Всички случаи на злоупотреби с евросредства са препратени към ОЛАФ, твърдят от Европейска комисия.
" 24 часа "
Как порязан пръст се оказва комплицирана интервенция и здравната каса вместо 200 лева заплаща за него 1200 лева Как всяка простуда се написа пневмония. И по какъв начин лечебни заведения подписват фиктивни контракти с лекари, с цел да могат да употребяват парите от здравни осигуровки, а самите лекари прехвърчат сред лечебните заведения от интервенция на интервенция, до момента в който няма кой да се погрижи за оперираните от тях пациенти.
Всички тези способи за източване на милиардите бюджет за опазване на здравето бяха разкрити от медицинските сестри пред премиера Бойко Борисов. В опит да му обяснят по какъв начин да бъдат открити пари, с цел да се усилят заплатите им, в понеделник вечерта на среща в Министерския съвет медсестрите нарушиха омертата в здравната система.
Надписване на клинични пътеки, отчитането на такива, без действително да е лекуван пациент, подправени болнични, неотчитане на нощен труд, лекари, взимащи заплата, без да работят в дадена болница. Тези способи за харчене на парите за здраве изредиха медсестрите. Там изчезнали освен бюджетите на НЗОК, само че даже и отпуснатите през тази година 80 млн. лева, които трябваше да послужат единствено за повдигане точно на техните заплати. 90% от лечебните заведения не работят съгласно закона, тъй като фрагменти няма, описват протестиращите.
Твърденията бяха посрещнати с неодобрение и отхвърлени от  Българска болнична асоциация, Сдружение на общинските лечебни заведения, Национално съдружие на облстните лечебни заведения за интензивно лекуване, Асоциация на университетските лечебни заведения и Национално съдружие на частните лечебни заведения. Болничните организации се сплотиха към тезата, че да се кредитират с доверие думите на група протестиращи, без оценка на обстоятелствата и действителността, освен дискредитира всички лечебни заведения в страната, само че поврежда доверието в цялата здравна система. " Поредните внушения за пороци в активността на целия бранш Здравеопазване, накараха представителите на всички лечебни заведения да заявят, че не поддържат показаната информация за " далавери " и " злоупотреби с систематизиране на заплати и болнични, схеми за източване на пари ", " подправяне на документи " и " подправяне на клинични пътеки ", оповестиха в общата си позиция болничните сдружения и също желаеха среща с Борисов.
" Монитор "
Обирджии заплащат на чистачки и майстори в жилищните блокове, с цел да им доносничат. Крадците се възползват и от информацията, качена в обществените мрежи, където хората постоянно се хвалят с пътуванията си.
Крадците се разделят най-общо на два вида, разкрива полицейски шеф. Първият са тези, които непринудено избират жилището, в което желаят да обхванат. Те нападат на инцидентен принцип, като в множеството случаи правят закононарушението в интервала от 10.00 ч. До 14.00 ч., когато жителите са на работа и домът е оставен без контрол.
Вторият тип апаши атакуват жилището в авансово определен миг след дълготрайно наблюдаване на парцела и жителите му. Следят се и най-малките елементи, както и навиците на обитаващите го, а от време на време " наблюдението " продължава 2 месеца.
" Труд "
Близо 130 000 българи, живеещи в Обединеното кралство, са се записали към този момент по оповестената от управляващите в страната Схема за уседналост, която ще подсигурява правата им след излизането на Англия от Европейски Съюз. Това демонстрират данните до края на ноември. Бройката надвишава всички досегашни изказвания за цифрата на българите, обитаващи Острова.
При темповете, с които сънародниците ни се записват (те към този момент са 129 500, при краен период до края на юни 2021 г.), може още нови десетки, в случай че не и стотици хиляди български мигранти във Англия, да излязат на ярко.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР