Actualno.com представя краткия преглед на печата, посветен на акцентите от

...
Actualno.com представя краткия преглед на печата, посветен на акцентите от
Коментари Харесай

Новини или novini: Картината на печата за 25 ноември

Actualno.com показва късия обзор на печата, отдаден на акцентите от вестниците, за днешния 25 ноември, понеделник.
Монитор
Да си останем у дома с родата ще ни коства два пъти по-евтино от превозване на открито за Нова година, сподели инспекция на „ Монитор “. Месец и малко преди празника уеб страниците за групово извършване на покупки и страници на заведения за хранене пуснаха офертите за празнично посрещане на новата 2020 година
Салата „ Снежанка “, катък, редена салата, маслини и яйце са най-честите оферти на заведенията за хранене. Предястията са обичайните сармички, гъби, сухи мезета микс. За главно заведенията за хранене разчитат на нормалното по-евтино пилешко с печен сос или свинско. В куверта са включени десерт, безалкохолно, вода и огромно пиво. В 00.00 часа има и чаша шампанско за репликата „ За доста години “. Цените на празничната вечер стартират за сходно меню от 80 лв. нагоре. Китайско зеле и рукола, пуйка с кестени и пюре от пащърнак подвигат куверта до 130 лв. на възрастен. Отрочетата на масата ще ви костват 80 лв., по-ниската цена е поради неналичието на алкохол за дребните. Иновативни кръчмари са планували обособени зали с аниматор, само че очевидно има спор в разбиранията им за деца.
Според данни на Института за разбори и оценки на туризма (ИАОТ) 540 хиляди българи ще пътуват за празниците, а 120 хиляди от тях са избрали задгранична дестинация. Сред най-предпочитаните дестинации за пътешестване са съседките ни Сърбия, Гърция, Турция и Северна Македония, последвани от западноевропейските столици. 5-звездна Нова година в Истанбул ще ви коства 529 лева на общоприети цени, демонстрира оферта на българска турагенция. При по-ранно записване до 30 ноември сумата пада с 40 лева В пакета са включени 3 нощувки със закуски в 5-звезден хотел в най-големия турски град, превоз с лицензиран рейс с включени пътни и гранични разноски.
Сега
Намаляват транспортните линии при междуселищния транспорт, твърди медията. И дава образци - от предходната седмица от община Върбица няма рейсове до Шумен през събота и неделя. Причината са насъбрани загуби и липса на предпочитание от превозвачи да обслужват линията в нерентабилни дни и часове. Подобна е обстановката и в плевенския град Славяново. Изненадващо още преди локалните избори бяха спрени по пет курса в двете направления до Плевен. Големи проблеми през актуалната година имаше и в Попово. През пролетта стопираха общински линии. През есента пък бе прекъсната линия до Русе, обслужваща и други селища. Причините още веднъж бяха финансови.
В пограничните ситуацията е доста тежко. От много време да вземем за пример няма автобуси през почивните дни сред Ямбол и Болярово. Ковачевци, Бобошево и Свищов бяха други общини, в които породиха транспортни проблеми през последните месеци.
Може би най-тежко и напряко куриозно и ситуацията със основаната през 2015 година община Сърница. Единствената нейна връзка е с Велинград през делнични дни, като рейсът потегля вечерта от по-големия град и се връща назад рано сутринта. Няма други курсове.
Труд
Доходност до 8,2% носят частните универсални пенсионни фондове, в които се обезпечават наложително всички работещи, демонстрират калкулации на вестник “Труд ” на база данните на Комисията за финансов контрол. Годишната рентабилност на другите универсални пенсионни фондове (УПФ) варира сред 1,99% и 8,28% към 22 ноември. Но даже и най-ниската реализирана рентабилност е над 8 пъти по-висока от лихвите по левовите едногодишни банкови депозити на жители, които съгласно данните на Българска народна банка са към 0,23%.
Най-добре представилият се УПФ има 36 пъти по-висока рентабилност от лихвите по влоговете. Оказва се, че през последните 12 месеца парите на обезпечените в УПФ са нарастнали с много бързи темпове. Представянето на пенсионните фондове зависи от положението на интернационалните финансови пазари защото другите фондове влагат в акции сред 19% и 50% от насъбраните в тях средства. Тези пари са вложени в акции от най-големите компании в света. Най-голям дял от средствата на съществуващите в страната УПФ са вложени в държавни скъпи бумаги (ДЦК) – сред 16% и 71% от ръководените от другите фондове средства. Но поради негативните лихви на Европейската централна банка доходността на тези ДЦК е минимална.
24 часа
Македонският министър председател Зоран Заев съобщи, че няма да разреши още веднъж утежняване на връзките със прилежащите страни и основаване на нови проблеми, съобщи БГНЕС.
" Няма да възобновяваме разправиите, проблемите и други сходни неща. Ние сме дребна страна и имаме изгода от построяването на другарство. Разбира се, не за сметка на нашата еднаквост, на нашия народ и за сметка на нашето бъдеще ", сподели Заев. " По време на министерската среща и по време на съвещанието на Европейския съвет, където се взимаше решение за предоставяне на дата за започване на договаряния на Северна Македония за участие в Европейски Съюз България бе измежду най-големите ни поддръжници. Гръцкият министър председател имаше положително отношение и искаше Македония и Албания да стартират договаряния ", съобщи македонският министър председател.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР