Абсурдите с гигантския космически телескоп на НАСА “Джеймс Уеб продължават.

...
Абсурдите с гигантския космически телескоп на НАСА “Джеймс Уеб продължават.
Коментари Харесай

Американската компания Нортроп Груман похарчи хиляди долари за реклама на телескопа Джеймс Уеб

Абсурдите с гигантския галактически телескоп на НАСА “Джеймс Уеб ” не престават. Броени седмици, откакто стана ясно, че изстрелването му ще бъде отсрочено чак до 2021 година, през вчерашния ден в Уошингтън Поуст се появи неуместна гигантска реклама от компанията, която го създава – Нортроп Груман. 

“Реклами като тази в Уошингтън Поуст костват сред $100 000 и $200 000 ”, написа журналистът Кийт Кауинг от НАСАУоч [1]. “Най-малкото човек би се надявал парите за реклами (които щеше да е по-добре да се дадат за корекции на тъпите неточности на Нортроп Груман) най-малко да се употребяват за обществени мнения, които са малко по-честни по отношение на настоящето състояние. Вместо това не виждаме никакво споменаване на тези неточности и на неприличните нараствания на цената – проблеми, които в този момент са толкоз неприятни, че Конгресът би трябвало да реоторизира този план ”.

“Просто си помислете какъв брой академични стипендии можеха да бъдат финансирани с парите, които Нортроп Груман дадоха за тази $200 000-доларова реклама ”, разяснява през днешния ден Кауинг в Туитър [2].

Напомням на читателите, че “Джеймс Уеб ” бе препоръчан от астрономическата общественост през 90-те години, като съгласно истинските проекти телескопът трябваше да излети през 2007 година и да коства $0.5 милиарда. Днес имаме общо отсрочване от десетилетие и половина, а крайната цена на телескопа е набъбнала до $10 милиарда. Това е може би най-яркият образец в Съединени американски щати за дългострой и разхищаване на държавни пари. 

Според информация, оповестена още през 2012 година в Ел Ей Таймс [3], първият план за телескопа “Джеймс Уеб ” е бил много непретенциозен, а огледалото му е трябвало да бъде малко. Едва по-късно тогавашният админ на НАСА Даниел Голдин е провокирал научната общественост по време на тирада и предложил опциите на телескопа да бъдат удвоени. Не е чудно, че цената му е почнала да пораства по този начин фрапантно. 

Тепърва следва да забележим по какъв начин политиците на Съединени американски щати ще се произнесат за бъдещето на “Джеймс Уеб ”. 

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР