Абстрактни визии, обозрими и нереални пейзажи, картини със светлинни ефекти,

...
Абстрактни визии, обозрими и нереални пейзажи, картини със светлинни ефекти,
Коментари Харесай

Петя Добревска: Рисувайки, запазих душата си



Абстрактни визии, обозрими и нереални пейзажи, картини със светлинни резултати, богат релеф и пластика, експресии от цвят и светлина... Всичко това е очевидно в новата независима изложба на образния актьор Петра Добревска в къщата-музей „ Борис Христов “, София, наречена „ Будни светове “. Ето какво показа тя в " Артефир ":

 Заглавието

" Будни светове " пристигна от триптиха, който нарисувах напълно на скоро, малко преди изложбата. Той изобразява три огъня с нереална визия – огънят на любовта и топлината, огънят на смяната, може би пречистващият огън на изкуството. Неговата концепция и цел е въпреки всичко да отвори сетивата за духовния свят, освен за материалния. Реших да оставя по този начин заглавието, тъй като ми се коства настоящо за годината, в която живеем. Това са неспокойните ми часове, в които съм основала тези картини, търсейки някакви нови пространства – по-хармонични, по-запазени крайбрежия върху белите платна. "

 Изложбата

" Представям към 100, може би и повече, платна, които са основани по време на пандемията и изолацията. Посланията ми са безусловно светли, с доста наслаждение съм рисувала картините, уповавам се те да излъчват тази светлина и естетика. "



 Вдъхновението и страстите

" Някак си непринудено отвръщам в рисуването, както и самият ми жанр е по-експресивен. Една от сериите, или по скоро триптих, се назовава " Убежище на времето ", търси отговори тъкмо в тази нападателна среда от година насам, в която непрекъснато ни не разрешават – да не пипаме, да не вървим, да не поддържаме връзка, да се предпазваме, да не бъдем... Как човек да резервира светлата точка в себе си – тази, която желае да бъде щастлива, да пътешества, да усеща света с неговата сила. Може би и самите картини са въпроси. Това е моята нереална линия по какъв начин човек да откри метод да се запази. Аз си отговорих за себе си – рисувайки, резервирах душата си. "



Картини, които дават вяра

 " Да, това беше и моята концепция. Имам един голям цикъл, наречен  ”Целунати от Слънцето ”. Това са мои мемоари, хрумвания върху пътешествията, които съм имала през миналите години – доминират морета, изгреви, кораби – всичко, обвързвано с силата на слънцето, свободата, пространството. Нещо, което доста ни липсва. "

Страхове и тъмни мисли

" Имам, несъмнено, и тъмна страна в себе си, само че се пробвам да зареждам светлата. Не тичам, а постоянно се пробвам да дам светлина на по-ведрата част. По-тъмните страхове и мисли са в цикъла, който нарекох " Лунни пейзажи ". 4-5 картини с пейзажи от Луната – там доста опитвам с едни нови техники в акрил, в самия акрил въвеждам светещи пигменти. Когато гледате картината на мрачно, тя леко свети с нежна ефирна светлина и основава релаксиращо влияние. "

Чуйте повече в звуковия файл.

Изложбата продължава до 26 април в къщата-музей „ Борис Христов “, София

Снимки – персонален Facebook профил на Петра Добревска
--> Споделете Галерия Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР