Абитуриенти от Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия Кольо

...
Абитуриенти от Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия Кольо
Коментари Харесай

Добро дело: Абитуриенти от Строителния в Бургас даряват кръв

Абитуриенти от Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „ Кольо Фичето “ в Бургас се включиха в апела да дарят кръв , с цел да отбележат завършването си по запаметяващ се метод. Днес те посетиха Отделението по трансфузионна хематология на УМБАЛ-Бургас и участваха в „ Това не си го правил “ – предизвикателство за 18-годишни. Строителната гимназия или „ Строителния “ е второто учебно заведение , което тази година се включва в акцията. Зрелостниците подаряват кръв по график , с цел да може да се обезпечи и естествената работа с кръводарители в отделението. Учениците споделиха, че с неспокойствие са чакали да станат пълнолетни, с цел да могат да бъдат донори и да съумеят да оказват помощ на някого, който се нуждае от кръвопреливане.

„ Прави усещане, че се усилва броят на безвъзмездните кръводарители – тези, които идват просто да подаряват, без да са молени от някого. Обикновено по-голямата част от хората идват, когато техен непосредствен се нуждае и те подаряват кръв за него, или са помолени да възстановят към този момент преляти количества в лечебните заведения. Но в последните месеци всеки ден идват по 2-3, даже 5 индивида сме имали, които през днешния ден са решили да създадат едно положително дело “ , разяснява началникът на отделението доктор Людмила Желязкова .

За миналата 2023 година броят на хората, които са станали донори за първи път в Бургас, е повишен близо два пъти спрямо 2022 година – те са над 700. Всички кръводарители на УМБАЛ-Бургас са били 8400 . Ако допреди години процентът на донорите над 40-годишна възраст беше по-висок, през днешния ден двете групи – под 40 и над 40 година към този момент са равни, като тези под 40 година доминират.

Кампанията с зрелостниците ще продължи до баловете . Важно е младежите да знаят, че би трябвало да закусят добре и да са приели най-малко литър-литър и половина течности преди даряването, тогава процесът се случва по-лесно. Често задаван въпрос е дали могат да дарят след пресни татуировки или пиърсинг – би трябвало да са минали 6 месеца от операцията.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР