А1 България регистрира силно трето тримесечие на 2021 година като

...
А1 България регистрира силно трето тримесечие на 2021 година като
Коментари Харесай

А1 регистрира ново силно тримесечие с ръстове по всички основни показатели

А1 България записва мощно трето тримесечие на 2021 година като продължава позитивната наклонност за растеж във всички съществени бизнес индикатори от края на 2016 година. Приходите от мобилни и закрепени услуги се усилват с 11,9% до 113,9 млн. евро по отношение на същия интервал на 2020 година, а общите доходи нарастват с 13,3% и доближават 144,9 млн. евро. Печалбата преди налози, такси, лихви и обезценка (EBITDA) възлиза на 56,9 млн. евро, регистрирайки растеж от 9,1% на годишна база.

Повишението на приходите от услуги се дължи на растеж на закрепения и мобилния сегмент, както и на нарастване на приходите от продажба на устройства. ICT бизнес услугите на компанията също регистрират мощни резултати, реализирани главно с помощта на IT решенията и услугите за киберсигурност. През последното тримесечие А1 България стана формален сътрудник на IBM в България и разшири своето партньорство с водещия водач по киберсигурност Acronis, като към този момент е златен сътрудник на компанията. Телекомът е почнал работа по над 495 ICT плана, които са в друга фаза на реализация. А1 продължава да обогатява портфолиото си от ICT услуги за корпоративни клиенти, като през третото тримесечие започва предлагането на решения за мониторинг на уязвимости – Offensity и в помощ на онлайн търговията – А1 Video Assistant.

Фиксираните услуги не престават да порастват и през това тримесечие, като записват нарастване от 15,5% до 37,9 млн. евро. Основните фактори за положителните резултати са извънредното спортно наличие на каналите MAX Sport и предлагането на закрепен интернет с високи скорости. През този интервал компанията е разширила обсега на своята закрепена мрежа с над 11 500 семейства.

През третото тримесечие А1 България продължава да има устойчиво показване и в мобилния сегмент с помощта на същинската мрежа от пето потомство 5G ULTRA, която беше избрана за най-бързата в страната за 2021 година от Ookla*. Телекомът продължи с вложенията в новата технология и за момента разполага с единствената мрежа, която работи с съоръжение на европейски снабдители и употребява честотна лента с ширина от 100 MHz на 3 600 MHz. Тя е по-голяма от съвкупната честотна лента на всички предишни генерации мобилни мрежи взети дружно в една посока на предаване. По този метод 5G ULTRA предлага гигабитови скорости на събаряне за разлика от 5G DSS решенията, при които ресурсът сред 4G и 5G е споделен и не се следят чувствителни разлики в характерностите на мрежата при двете технологии.

 

С развиването на 5G ULTRA компанията продължи налагането на премиум 5G мобилни проекти и първа започва услуга за домакински интернет по 5G мрежа Net Box. Интересът към домакински интернет през мобилна мрежа докара до растеж от над 130% на продажбите през третата четвърт на годината. Сред другите фактори за сполучливото тримесечие са последователното възобновяване на роуминга и по-високото предложение на предплатени услуги през летния сезон. Като резултат приходите от мобилни услуги нарастват с 10,2% до 76,0 млн. евро.

 

Добрите резултати на компанията през третото тримесечие на годината се дължат и на по-високите доходи от продажбата на устройства. През третата четвърт на 2021-а по отношение на същия интервал на предходната година А1 записва 18,3% растеж на приходите от търговията с устройства, които доближават 29,6 млн. евро.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР