А вие, надменни потомци На известни с подлостта си прославени

...
А вие, надменни потомци На известни с подлостта си прославени
Коментари Харесай

Безгранична подлост

„ А вие, надменни потомци
На известни с подлостта си прославени отци… “
Лермонтов

България получи следващия отвод за включване в шенгенското пространство. Мотивите – банални: корупция и неприятна защита на външната граница на Европа. Тези отговори ние получаваме към този момент повече от 10 години.

Съвременният четец надали си спомня потъналият в политическото несъществуване строител на ГЕРБ и някогашен министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Още в годините на неговото политическо великолепие – преди повече от 10 години, той строеше непроницаема външна граница и ни обещаваше открит път към въпросното Шенгенско пространство, в случай че не през днешния ден то на следващия ден наложително. Обещаваше го Бойко Борисов, обещаваше го всеки политик от неговата кохорта, който се добереше до микрофона на угодлив публицист. После ни го обещаваха държавното управление на продължаващите смяната, на три служебни кабинета.Какво му е да обещаваш, нещо което не зависи от теб и, заради това, не носиш виновност за лъжливи обещания. А няма кому в Европа да докажеш, че каквато и да е граница, издигната от човек - от човек може да се премине.

Не е мъчно да се забележи, че обещаващите и горещо искащите да влезем в шенгенската зона са едни и същи. Обяснимо е: вероятността за безконтролното шетане из офисите на европейските спекуланти и експерти на законната корупция ще усили и възможностите на нашите мераклии за лесни пари от държавния бюджет – безразлично народен или на евросъюза. Това, че в България се шири корупция знаят освен европейските служители, знаем го и ние. Знаем, че огромните корупционни покупко-продажби са на видни и не толкоз видни дейци на ГЕРБ, в държавните управления на Бойко Борисов и към него. Но това не пречи на тези същински носители на корупция да са посрещани с необятни прегръдки от европейските борци за чистоплътна шенгенска зона. Очевидно по признака: гарван гарвану око не вади. Коя огромна инвестиция в Европа няма корупционно начало. В корупция са уличени и короновани особи. Не е пропуснат и спорта – става известно, че и организацията на международното футболно състезание в Катар е заченато в грях. В демократична Европа се вършат на учудени, че в светая светих на Европейския съюз, в неговия парламент и изпълнителните му органи се въртят корупционни покупко-продажби, за които българският гешефтар може единствено да мечтае. Къде по-удобно е да прехвърлиш корупционните пороци на плещите на българския народ.

Не защитата на границата, както и правосъдната промяна, корупцията и прочие са пречките за допускането на България в шенгенското пространство. Истинската причина е атавистичния фатализъм на „ цивилизована Европа “ към нас българите като народ. Защото ние сме други, а другостта в Европа е неприемлива.

В хилядолетията обратно, когато българите са имали държавност и са строили градове като Плиска, Велики Преслав, Мадарския конник, когато са сътворявали и развивали славянската книжовност и православие, когато България е била „ Държава на духа “ (академик Лихачов) дедите на днешните законодатели на Европа са бродили по горската пустуш и са преживявали от грабежа на Римските провинции. Историческата памет на надменният европеец приема величието на една Балканска страна като огорчение. Благоденстваща Европа не може да преодолее неприязънта към бедна България. Тя, Европа, не усеща виновност и отговорност за робската петвековна орис на българите, за поддържането на османското безчовечие на Балканите.

Да, България е изгубила доста от бившето си великолепие и благоденствие, само че запази духа си и в наше време сътвори просвета, която съперничи с най-хубавото от международната цивилизация. И в случай че Европа не познава това благосъстояние, това приказва единствено за нейното пренебрежително незнание.

Днес западноевропейците се гордеят със своите благосъстояния. И комфортно не помнят източниците на това благосъстояние. Христолюбивата „ цивилизована Европа “ забогатя с ограбеното от испанските конквистадори злато на маите и инките, от държавното пиратство на Англия, от търговията с плебеи от Африка, от грабежа и употребата на колониите в Индия, Индокитай, Африка, Алжир, от безчовечния обир и геноцид на белгийския крал Леополд в Конго, от диамантените залежи в южна Африка. Всичко това в „ цивилизована “ и не толкоз цивилизована форма се случваше чак до втората половина на ХХ столетие - не толкоз отдалечено историческо време, че разсеяно да забравяме за закононарушенията, с които Европа забогатяваше.

И в този момент, когато нашата страна желае да отвори вратите на Европа за себе си й се дава отговор, че е недорасла за пълновръстен член на това привилегировано общество: едни споделят - заради неприятна правосъдна процедура, други - заради неприятна охрата на външните граници на съюза.

Има още едно премълчавано затруднение пред участието на България в Шенгенското пространство. Ние сме надълбоко непознати на Европа освен по културни, само че и по нравствени аргументи. Българите не могат да одобряват противоестествената джендър идеология, не могат, както се споделя, да се месят в божиите каузи като объркат местата на Адам и Ева, не могат да одобряват, че с изключение на майка и татко има и „ родител “ в свободно пояснение, че с изключение на момче и момиче има „ то “. В общоевропейския оборот на артикули, пари и товари придвижването на други хрумвания, отвън упоменатите в европейските наставления и заявления, не се толерира.

Разсъжденията нагоре навеждат на еретичната мисъл, че неистовият блян към шенгенските врати надали е толкоз здравословен, колкото наподобява на пръв взор. Той априори допуска да се лишим от правото да бъдем други, да имаме собствен облик. Ако влизането в шенгенското пространство допуска да забравим ползите на българския народ за сметка на някаква, нищо не означаваща евроатлантическа ориентировка и взаимност, това значи непринудено да се откажем от всичко минало и да се лишим от лична вероятност за развиване и живот. Заслужава ли си?

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР