А вие чели ли сте Майн Рид? Този въпрос капва

...
А вие чели ли сте Майн Рид? Този въпрос капва
Коментари Харесай

Чехов се увлича по Майн Рид, когато написва „Момчета”

А вие чели ли сте Майн Рид? Този въпрос капва от писалката на Антон Павлович Чехов и го въвлича в сюжет за дребен роман. Резултатът е „ Момчета ” – завладяваща история за дребни и към този момент пораснали деца с герои като Монтигомо Ястребовия нокът, бледоликия гимназист Володя и три любопитни девойки. Покрай жаждата за завършения те научават това-онова за бизоните и индианците, всякакви географски детайлности, и че в Калифорния вместо чай пият джин.

Разказът е превеждан по целия свят и е оповестен неведнъж.

Скоро у нас за пръв път се появи и в независимо издание в превод на Боряна Даракчиева и с превъзходни илюстрации от Алисия Санча.

Когато написва историята, Чехов още не е навършил 28. По това време бъдещият класик на международната литература се подвизава като създател на разкази и кореспондент във вестници, измежду които е и „ Петербургская газета ”. Именно там в броя от 21 декември 1887 година излиза за първи път „ Момчета ”, подписан с псевдонима Антоша Чехонте .

У нас „ Момчета ” е в поредицата „ Детски шедьоври от велики писатели “ , в която към този момент излязоха творби на създатели като Гьоте, Джеймс Джойс, Даниил Хармс, Олдъс Хъксли, Валери Петров, Дилън Томас, Вирджния Улф, Оскар Уайлд, Йожен Йонеско и други.

Още елементи Катя Василева научи от Гергана Димитрова от българския издател на изданието.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР