А челяк защо живей? За една чест и за едно

...
А челяк защо живей? За една чест и за едно
Коментари Харесай

Ще се нарека Пет за четири

" А челяк за какво живей? За една чест и за едно красно име... " Рачко Пръдлето, воин от " Под игото " на Иван Вазов
Най-предпочитаните имена за новородените у нас втора поредна година са Aлександър и Виктория.

В топ 10 за 2022 година при момчетата следват Георги, Мартин, Калоян, Борис, Никола, Даниел, Димитър, Виктор, Иван. Най-предпочитаните имена за девойки се допълват от София, Рая, Александра, Йоана, Дария, Габриела, Елена...

Ако към Виктория (древноримска богиня на победата) прибавим Викторина и други сходни производни, превъзходството е тотално.

По данни на Национален статистически институт от предпоследното броене през 2011 година (за последното през 2021-ва няма статистика) персоналните имена на непрекъснато живеещите тогава в страната са били към 69 хиляди типа - при мъжете малко над 30 хиляди, а при дамите съвсем 39 хиляди. Между тях някои, меко казано, много странни.

През 2017 година мъж от Свищов се пребори след 18 години правосъдни каузи да се прекръсти на Манчестър Юнайтед. Фамилното име обаче с тире към старото¹, толкоз разрешава Законът за имената на българските жители.

Друг запалянко от Златоград бе съумял да си извади персонална карта с името Винету Келешев² (2011 г.), само че чак след още 4 години правосъдни каузи се пререгистрира, само че му отхвърлиха промяна на презиме и фамилия като Индианов Вождов - щото родовата фамилия типично българска, нали?

Напомня анекдота за оня жител на Съветския Съюз, който дал публикация: " Иван Сергеевич Говно меняет имя на Святослав ". Не си харесвал името жителят.

Друг пък в латиноамериканска страна кръстил детето си Два на нула - раждането съвпаднало с успеха на обичания му футболен тим.

В общинските регистри и надлежно в изборните описи се срещат имена, кое от кое по-необичайно. Но пък по тях може да се съди за историческото време, когато са давани.

Ще се досетим по кое време е намаляла раждаемостта по дефицита на внуци за имената на баби и дядовци. Мой сътрудник преди години се кахъреше: " Майка ми е Неда, татко ми е Стойне, в случай че е момиче, ще би трябвало да го кръстя Недостойна. " А по какъв начин щеше да се получи от Надя и Деница?

Или пък имената на предците са излезли от мода, само че пък ги наследяваме имуществено, та сме подвластни от тяхното снизхождение - тогава ги зачитаме с първата писмен знак на бабата или дядото. Така баба се хвали на съседката: " Разхождам си буквата, виж какъв брой е пораснала. "

Някога, при здравите вътреродови връзки, името е запечатвало връзка по кръв и по бит. Дете се кръщава на дядо, баба и сетне на кум или някой по-издигнат роднина, комуто по този начин се вменява да му бъде настойник.

В селото на дядо ми Добърчин, Свогенска община новородено момче го кръстили не на кума и той се разсърдил, а пред кум се вода не гази - и тъй като свето кръщение един път се прави, домашните решили да му викат по името на кума. Човекът по този начин си стар с две имена - едно по паспорт и друго за пред света.

С възрастта се демонстрират характерови особености на индивида, които няма по какъв начин да се плануват при раждането. Затова се постанова преименуване отвън документите, т.е. почитане с прякор. Който след това може да стане фамилия, отново да споменем Келешев.

Така е станало и с наименуването на селища като Кривонос, Недоклан, Вещица, Пръдлевци, Торбалъжи и значително други.

И тъй като темперамент при темперамент отива, то и снахи и зетьове получават прякора на семейството. В Свогенско се знаеше един Петко Гяволето, татко му Старио Гявол, а жена му, от различен жанр взета, обаче заслужила име Гяволицата, надлежно децата им - Гаволетата.

Веднъж добито и прието, името е до живот. Един от село Искрец се явявал по някакво дело в съда и го питали за името, той си споделил, че е Стоян Гунин. " А презимето по какъв начин е ", попитал съдията. " И през зиме, и през лете се съм си Стоян Гунин ", дал отговор с достолепие.

Ами хора на изкуството, които си избират и узаконяват псевдоними, с какво са по-различни от свищовлията Манчестър Юнайтед? Сами проверете кои известни български писатели са се отказали от кръщелните си имена Димитър Иванов, Никола Гугов, Продан Кючуков, Райна Митова...³ За тях може, за Винету Келешев не, айде де!

А от време на време името се нагажда съгласно по какъв начин да е комфортно на произнасящия го. Нямам по-близък образец от дядо ми Славе, чиято житейска максима бе " И я не знам по какъв начин е, но и тека не е. "

Държавата Португалия за него бе Портокалия - има логичност. Един министър на търговията през 60-те години, Лъчезар Аврамов, дядо ми назоваваше Лисичар - предвид на какво е министър, и това биваше.

Не по този начин се получи при съседа арменец Андроник - дядо ми за свое улеснение си го прекръсти Катраник (мъжки жанр от катраница, тенекия с катран).

Но дано се извисим на държавно ниво, да забележим по какъв начин властта именува. Би трябвало по заслуги, само че постоянно е съгласно политическата обстановка.

През 50-те години за малко връх Мусала, язовир Искър и град Варна носеха името Сталин. А миряни се чудели дали Преславският и Варненски митрополит не би трябвало да е Преславски и Сталински.

В началото на 90-те години на предишния век един от първите препоръчани закони беше за унищожаване на комунистическите знаци и названия. И комунизмът щял да си замине - незабавно, надали не. За по-бързо замазаха старите улични табели и ги надписаха с новите имена.

Обаче ненадейно огромен проблем породи с преименуването на корабите за насипни товари от флотилията " Петимата от РМС ". Нямаше по какъв начин да стане с просто пребоядисване, трябваше да се поправят корабни регистри, контракти и най-много да се заплати солидна сума на застрахователната компания Lloyd’s.

Решение се откри, като едни кораби бяха продадени, други отдадени да плават под непознат байрак. На правилото " Нямаш парцел, нямаш проблем ", който и до момента е водещ за страната ни. Ако беше жив дядо ми, щеше да заключи: " Немаш страна, немаш проблем! "
----Бележки¹ Манчестър Здравков Левиджов-Юнайтед² Винету Иванов Келешев³ Елин Пелин, Павел Вежинов, Ивайло Петров, Калина МалинаОще по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР