96-годишният монарх страдаше от левкемия и рак на кожата и

...
96-годишният монарх страдаше от левкемия и рак на кожата и
Коментари Харесай

Почина Румънският Крал, Един От Двамата Последни Държавни Глави От Втората Световна Война. Последният Е Симеон Сакскобургготски.

96-годишният монарх страдаше от левкемия и рак на кожата и се отдръпна от публичния живот през март предходната година, напомня Ройтерс.

Тогава за пазителка на короната беше избрана най-голямата му щерка – престолонаследничката принцеса Маргарета.

Михай и брачната половинка му Ана, която умря предходната година, имат пет дъщери, петима внуци и внучки и трима правнуци и правнучки.

Михай I e роден на 25 октомври 1921 година и бе на престола на Румъния от 1927 до 1930 година и по-късно от 1940 до 1947 година, когато е заставен от румънските комунисти да абдикира. Кралят се открива в Швейцария, където става авиатор и работи в самолетна компания.

През 1992 година, три години след революцията от 1989 година, румънското държавно управление позволява на Михай да се върне в страната за великденските празници. Завърналият се крал притегля големи тълпи от хора, съгласно някои надхвърлящи един милион души. Популярността му обезпокоява президента Йон Илиеску, който не разрешава достъпа на Михай до Румъния за идващите пет години. Румънското поданство на краля бе възобновено през 1997 година

Михай е трети братовчед на английската кралица Елизабет II и бе последният монарх на Кралство Румъния. Той бе и един от двамата последни живи държавни глави от Втората международна война. Другият е Симеон Сакскобургготски.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР