96,91% от гласувалите в референдума против добива на газ в

...
96,91% от гласувалите в референдума против добива на газ в
Коментари Харесай

Генерал Тошево гласува против добива на газ в региона

96,91% от гласувалите в референдума срещу добива на газ в община Генерал Тошево са дали отговор с „ да “ на въпроса „ Против ли сте Община Генерал Тошево посредством Общинския съвет или кмета на общината да утвърждава устройствени проекти, определящи територии за изследване, рандеман, преправка на следните подземни благосъстояния: петрол, природен газ, твърди горива, минни боклуци? “

2,58% от гласоподавателите са дали отговор „ не “, а 0,51% от гласовете са невалидни. Информацията е от паралелното броене, проведено от общинската администрация, заяви за Дарик кметът на Генерал Тошево Валентин Димитров. По думите му „ референдумът е сполучлив и вотът на жителите става наложителен за общинското управление и Общинския съвет. Дали държавната власт ще се съобрази с мнението на суверена е обособен въпрос, само че ние ще настояваме за това “ – разяснява градоначалникът.

Избирателната интензивност в днешния референдум бе 52,78% или 6 672 души от имащите право на глас 12 642 поданици на общината.

През целия избирателен ден не са регистрирани тъжби и сигнали.

Генералтошевци гласоподаваха, с цел да разгласят дали са срещу добива на газ на територията на общината. Решението за осъществяване на референдума бе взето от Общинския съвет на 1 ноември след всеобщи митинги на локалното население против желанията на вложителя „ Русгеоком БГ” за 35-годишна концесия и рандеман на природен газ от находище „ Спасово”, което обгръща 18 села в района. Местните хора се притесняват, че добивът на газ ще се отрази пагубно на земята и водата на Добруджа.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР