95 общински наредби противоречат на Закона за местните данъци и

...
95 общински наредби противоречат на Закона за местните данъци и
Коментари Харесай

ВАП: 95 общински наредби противоречат на Закона за местните данъци и такси и Закона за нормативните актове

95 общински наредби опонират на Закона за локалните налози и такси и Закона за нормативните актове, оповестяват от държавното обвиняване.

Върховна административна прокуратура (ВАП) продължава инспекция, почнала по реда на надзора за правда на правила от подзаконовите актове, признати от общинските препоръки в страната за установяване и администриране на локалните такси и цени на услуги. Към сегашния миг са открити 95 наредби, чиито разпореждания опонират на нормативни актове от по-висок сан – на Закона за локалните налози и такси (ЗМДТ), Закона за нормативните актове (ЗНА) и други, прецизират от прокуратурата.

Установени са разпореждания от общинските наредби, в които за подаването на заявления за освобождение от възнаграждение на такса за услугата по събиране и транспортиране на битови боклуци заради неползване на парцел, се вкарва по-кратък период от законоустановения в настоящата все още наредба на чл.71 от Закона за локалните налози и такси. ВАП намира, че със стореното от локалните органи на власт е допустимо да се основат предпоставки за безпричинно обременяване на жителите с финансова тежест.

Някои общински препоръки са въвели в допълнение изискване за освобождение от такса за сметосъбиране и сметоизвозване, като тази опция е планувана единствено за парцели, недекларирани за главно жилище. Подобно условие в ЗМДТ отсъства.

Определяни са и такси, както за обработка и отразяване на задгранични правосъдни решения, по този начин и за съставянето на актове за гражданско положение на български жители, които към този момент имат актове, формирани в чужбина. В ЗМДТ и Закона за гражданската регистрация (ЗГР) категорично е планувано, че посочените действия не подлежат на таксуване.

Констатирани са и разпореждания, с които за разкопаване на улични и тротоарни настилки и вътрешно-квартални пространства с изключение на позволение за градеж, се изисква преднамерено (допълнително) позволение, за чието издаване се събира обособена такса. Такива решения на общинските препоръки не намират съображение в ЗМДТ и в Закона за устройство на територията (ЗУТ). Правомощията на общинския съвет по отношение на локалните такси и цени на услуги се базират на ЗМДТ, респективно на други специфични закони и е неприемливо да се демонстрират посредством въвеждане на ново задължение.

В хода на инспекциите са открити и наредби на общински препоръки, с които се регламентират сформира на административни нарушавания, скрепени със наказания, разнообразни от уредените на законово равнище със ЗМДТ.

Нарушения от типа на посочените, а и други, са открити в настоящите наредби в общини Столична, Варна, Бургас, Ямбол, Търговище, Сливен, Перник, Силистра, Добрич, Свищов, Кюстендил, Свиленград, Дупница, Севлиево, Смолян, Троян, Сандански, Поморие, Балчик, Козлодуй и други  

Във връзка с формираните преписки са подадени 15 митинга до административните съдилища, като към сегашния миг 3 от тях са почетени на първа инстанция.

Ефектът от инспекцията е налице – подхванати са ограничения за премахване на незаконосъобразните тежести за жителите, в това число и на отговорности за възнаграждение на такси.

Проверката на ВАП продължава.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР