90% от компаниите за бързи кредити у нас нарушават правата

...
90% от компаниите за бързи кредити у нас нарушават правата
Коментари Харесай

Бързите кредити крият капани, ето за какво да внимавате

90% от фирмите за бързи заеми у нас нарушават правата на клиентите и ги заблуждават с рекламните си послания.

 

За какво да внимаваме в клаузите по договорите и какви са главните препоръки, в случай че незабавно се нуждаем от финансови средства?

 

Преди сключване на контракт за бърз заем, всеки един аспект - позитивен или отрицателен, като да вземем за пример закъснение на вноските, би трябвало да бъде обяснен на клиента, напомнят от Комисията за отбрана на потребителите.

 

" Освен клаузите в контракта, са значими и комерсиалните послания, които те насочат към своите клиенти. Давам ви бърз образец: разпределяне на заем до 15 мин. Това на практика е невероятно да се случи ", сподели за Българска национална телевизия Ангел Джалев, член на Комисията за отбрана на потребителите.

 

Примамливите оферти за елементарен достъп до по този начин нужните пари водят до сключване на контракти, които могат да съдържат клаузи, които са нелоялни, а други и незаконосъобразни, предизвестяват от регулатора. Друга тактика е завишаване на лихвите поради несъблюдение на изискване.

 

" Договор, който има изискване вие до три дни да ангажирате още едно физическо лице като ваш гарант. Вие естествено нямате от кой прочут да вземете тази сума, и неизпълнението на това изискване води след себе си едни огромни лихви, които завишават крайната цена по заема, който имате да платите ", добави Джалев.

 

Едно от решенията е да сравните разнообразни предложения, като поискате европейски типов информативен формуляр, който е въведен със Закона за потребителския заем от 2014 година

" Това е документът, който би трябвало да съдържа цялостната информация, по изискванията и спомагателните неща, които тази институция вменява на клиентите, тъй като макар, че във въпросния закон 2014 когато се промени, вмениха на фирмите да не могат да надвишават 50% годишен % на разноски - ГПР, има нелоялни практики, които се употребяват ", сподели кредитният съветник Янко Ценов.

 

Често пъти времето е фактор, който притиска хора да прибегнат до бърз заем, но за погасяването му може да се употребява потребителски заем от банка, поучават специалисти.

" Дори банка да не може да реагира незабавно в период, в който клиентът има потребност да получи финансирането, откакто вземат бързия заем, да се извърнат към банка и да опитат да рефинансират или погасят с потребителски заем. Ако всичко при подписването на контракта е било вярно, то клиентът би трябвало да върне една месечна рента по този заем. Колкото и да е висока тя, няма да е огромен разход ", сподели Янко Ценов.

 

Потребителските заеми от банките са при по-изгодни условия, но е допустимо банките да откажат финансиране, в случай че не отговаряте на условията по рисковата политика: да вземем за пример просрочия или неофициални приходи.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР