9 септември е една от най-забележителните дати в най-новата българска

...
9 септември е една от най-забележителните дати в най-новата българска
Коментари Харесай

Идея, кауза, перспектива за бъдещето

9 септември е една от най-забележителните дати в най-новата българска история. На 9 септември 1944 година антифашистката опозиция в България, която е част от европейската антифашистка опозиция, благодарение на Съветската войска и под знамето на Отечествения фронт, побеждава българския фашизъм.
    9 септември поставя основите на страната и на националната народна власт.
    9 септември разкри социалистическата вероятност на развиване на нашето общество и страна и откри пътя на социалистическото създаване в нашата страна.
9 септември е концепция, идея, историческа вероятност на бъдещето. Символът на антифашистката опозиция, която победи мракобесието.
    Днешните български антфашисти са решени да пречупят напъните за възобновление на фашизма и в никакъв случай, в никакъв случай не ще разрешат още веднъж той да прояви своята античовешка същина. Девети септември е нашето знаме и вик за битка против актуалния фашизъм.
    Най-малко три неща дефинират характера на 9 септемри 1944.

    Първо - всеобщо и мощно партизанско придвижване

    У нас е имало проведено партизанско придвижване още от лятото на 1941 година и е получило поддръжка от обществото. Държавите от антихитлеристката коалиция са гледали на страната ни като на всекидневен съдружник в общата битка против национализма и фашизма. Партизаните са били част от европейската антифашистка опозиция.
    От 7 септември частите на Народоосвободителна въстаническа армия стартират да слизат и да завземат села и градове. А те са една дивизия с три бригади, девет обособени бригади, 37 отряда и три независими чети.
    Победата на 9 септември се реализира с помощта на всеобщото и мощно партизанско придвижване.
    Партизанското придвижване е провокирало такива опасения, които принуждават страната да сътвори през януари 1944 година нов орган за битка, какъвто е жандармерията. По-късно в тази вътрешнополитическа битка се включва и войската, както и " всички държавни, общински и публични организации и служби ". Всички би трябвало да се смятат, като органи на Министерството на войната. Срещу партизаните са хвърлени 360 000 военнослужeщи, от тях 200 000 са мобилизирани.
    През интервала 1941-1944 година са убити 9 140 партизани, 20 070 ятаци и помагачи, изгорени 2139 къщи, минали през полицейските сектори 64345, минали през затвори и концлагери 31250 души.
    Народоосвободителната въстаническа войска обаче не е победена. От 7 септември частите на Народоосвободителна въстаническа армия започват  да слизат и да завземат села и градове.
    
    Второ - субектът на смяната

    Политическият индивид на смяната е основаният в средата на 1942 година Отечествен фронт, като коалиция на политически партии и групи.
    За да се ускори антифашистката битка, с цел да се сложи на по-широка основа, стартира работата за обединяване сред разнообразни политически сили за битка против фашизма. Пред Задграничното бюро на Партията Георги Димитров дефинира задачата: " неотложно споразумение " със земеделците и други за основаване на " антихитлеристки отечествен фронт ".
    На 17 юли 1942 година по незаконната радиостанция " Христо Ботев " Карло Луканов прочита Програмата на Отечествения фронт от името на група общественици.
    Към централния комитет на партията се основава Централна комисия на Отечествен фронт, която дава отговор на условията за основаване на " здрава национална организация ", която да стартира създаване на Отечествен фронт комитети.
    На основата на тази тактика стартира подготовката за създаване на антифашистки национален фронт в България. Този фронт е избран като Отечествен фронт.
    След успеха при Сталинград антифашистката опозиция се засилва, задграничното бюро изисква в " най-малък период " да се построи учредителен център, в който да влизат най-широк кръг опозиционни сили и да се трансформира в политически център на антифашистката битка.
В края на 1943 година този център се назовава Национален комитет на Отечествен фронт, под знамето на който се разпростира антифашистката битка в България.
    Именно дейци на Отечествен фронт - преди всичко военните провеждат завземането на властта на 9 септември 1944г., както написа проф.Искра Баева: " Съществената разлика е в това, че през есента на 1944 година събитията не стартират с преврата в София, а той е единствено епизод при завземането на властта от страна на пратизаните, бойните групи и локалните комитети на Отечествен фронт ".

    Трето - открива се пътят за създаване на социалистическо общество

    На 9 септември 1944г. с разнообразни средства в столицата и страната се постанова новата народнодемократична власт. />     Новото съдружно държавно управление на Отечествен фронт възвръща политическия плурализъм и Търновската конституция, включва българската войска в заключителния стадий на войната, стартира нов стадий в социално-икономическото развиване на България.
    България потегля по пътя на ускорената модрнизация, която трансформира от изостанала земеделска страна в индустриална страна. Започва построяването на социалистическа, обществена страна, която оставя дълбоки следи в популацията.
    Няма по какъв начин да се промени оценката на феновете на Българска национална телевизия в националната анкета от 2010 година, че 9 септември е най-значимото събитие на 20 век.
    Прогресивна България обективно и през днешния ден прави оценка делото на 9 септември и с дълбоки усеща чака бъдещата победа на 9 септември 1944 година, тъй като сега българското общество е също толкоз разграничено, както и преди 79 години.     Отново в страната господстват полицейско принуждение и произвол, политическата, икономическата и духовната рецесия към този момент настъпиха. Това, което ние социалистите и антифашистите желаеме, е да тръгнем към публично единство на доста ясни правила -държава с доста ясна обществена политика,с работни места и почтено възнаграждение на труда ни, налично обучение и опазване на здравето за всички, почтени старини за възрастните хора и почтено бъдеще за младите.

 Днес България още веднъж има потребност от революционна смяна,

от образуването на народен блян, който да сплоти народа ни. Има потребност от нов 9 септември, който да спре разпада на българската страна и общество. Днес България още веднъж има потребност от модерна визия за развиване, която да й донесе едно по-добро бъдеще!
Логично си задаваме въпросът има ли партия, способна да създаде една такава визия и да я осъществя на процедура.
Има такава партия и това е Българската социалистическа партия. Българският народ е изтощен от беднотия и неправда. Търпението на хората не е безгранично, то към този момент е изчерпано. Нека поставим напъните си в изборната акция за преобразяване на програмата в деяние.
Убеден съм, че ние още веднъж можем да изведем българския народ и страна от трагичното състояние, в което се намират, и да върнем още веднъж България измежду най-модерните, най-развитите и най-високотехнологичните страни. Да насочим нашите старания за радикална смяна на страната, за унищожаване на всевъзможни условия за корупция и корист с властта. Да създадем такава страна и такива условия за живот, за каквито мечтаеха и жертваха своя живот и живота на своите близки нашите прародители в жестоката антифашистка опозиция. Това е главната задачата на всички лявомислещи хора, на всеки антифашист в България!

9 септември остава и постоянно ще бъде:

- Денят на успеха над българския фашизъм!
- Денят, в който България пое пътя на своето народнодемократично развиване!
- Денят, в който се поставиха основите на обществената страна!
Затова през днешния ден, на 9 септември, дано си спомним за тези преди нас, които дадоха здравето и живота си за свободата на българския народ, да осъзнаем голямата си отговорност пред тяхната памет и пред България и с нови сили да вървим напред!
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР