9 май да стане официален български празник. Не би трябвало

...
9 май да стане официален български празник. Не би трябвало
Коментари Харесай

9 май - официален празник и в България, искат от фондация Безсмъртният полк

9 май да стане формален български празник. Не би трябвало в този популярен ден хората да работят, би трябвало да е празник, какъвто е във всички страни, където са победили хитлерофашизма. Това е денят на успеха и Денят на Европа.

Това предложи на конференция в Българска телеграфна агенция Павел Иванов, ръководител на фондация " Безсмъртният полк ". На конференцията бяха показани разнообразни военно-патриотични организации, както и Марина Анатолиевна-Дарикозян, ръководител на " Руските съотечественици в България ", която даде като образец, че 9 май е празничен ден в Израел.

От Съюза на офицерите и сержантите от запаса (СОСЗ) поддържат концепцията за още един празничен ден в календара на българина.

Инициативата " Безсмъртният полк - България " се приготвя и провежда от Национален комитет, в който вземат участие представители на Съюза на ветераните от войните на България и други неправителствени организации.
Участниците в шествието носят фотоси на свои близки, починали във Втората международна война и в проведената антифашистка опозиция. Подготвени са и 30 табла с имената на 13 000 жертви. Инициативата " Безсмъртен полк " е основана в град Томск - Русия, през 2012 година

По информация на уредниците през 2017 година сходно шествие се организира в 40 града в България, като са взели участие над 15 хиляди души.

В тазгодишното шествие ще има и делегация от Русия. Тя ще взе участие дружно с кадети, които ще носят знамето на успеха. Българската диаспора в Лондон ще се включи в шествието " Безсмъртният полк " в английската столица. Български представители ще има и на парада в Москва.

Павел Иванов напомни, че във втората половина от Втората международна война Българската войска е била част от Съветската войска в разгрома на хитлерофашизма .

Деню Иванов от Гражданска самодейност за суверенитет на България и страните от света съобщи, че фашизмът не е изкоренен, набрал е мощ и работи сполучливо по целия свят. По думите му, в този момент с финансови банкрути атакуват цели страни, измежду които и Ирак, и Сирия.

" България не е член на Европейски Съюз, България е колония на Съединени американски щати. Това е срамно - да не се борим и да не помним историята. 9 май би трябвало да ни напомня какво значи зло . България да даде образец за положителни връзки с Русия и да е образец за целия свят ", прикани Иванов.

Председателят на Съюза на ветераните доктор Иван Сечанов изясни, че Паметникът на Съветската войска е и наш, колкото руските войски са се били, по този начин и ние сме се били . Още преди 15 година сме поднасяли цветя със фотоси, съобщи той.

Това провокира реакцията на Марина Даркозян , председатал на организацията " Руските съотечественици в България ", която възкликна: " Това още един път демонстрира, че България е пред всички. Да живее България! ".

На конференцията за честването на 9 май бе подложен въпросът по какъв начин страната се грижи за ветераните. В България в този момент има към 1500 души ветерани , взели участие във Втората международна война. Те са над 90-годишна възраст. Тази година 24 от тях вършат 100-годишна възраст. Имаме 105, 107-годишни . Те са в цяла България. Мнозина от тях са с кръст за смелост, съобщи ръководителят на Съюза на ветераните.

Ветеранът от Втората международна война доктор Софи Пинкас призна, че към този момент са малко малко живите ветерани. Освен патриотичното образование за нас са значими и обществените и здравни грижи . Има закон, ще желаеме страната да постави грижи. Надяваме се, че това ще го получим, съобщи тя.

" България е платила за присъединяване си във Втората международна война с хиляди убити, ранени, осакатени . 9 май не е единствено ден на победа, когато стопираха залповете. Този ден е огромен исторически урок, който би трябвало да помним и да предадем на нашите младежи, на нашите деца и внуци, съобщи доктор Пинкас.

Николай Белалов от Българския антифашистки съюз изясни, че Вела Пеева и Франк Томпсън се водят за терористи, а те били в съпротивата против фашистката власт. Участието на Българската войска в заключителния стадий на Втората международна война го нямаше в учебниците .
В други се написа, че сме на фашистка страна. Трябва да се научи, че българското държавното управление се е присъединило на страната на спечелилите с задоволителен брой жертви, убити и ранени .

По време на конференцията бе даден образец за български вонен авиатор, който 70 години след войната добива признанието, че е деец.

Тези хора са ни нужни, с цел да защитим тезата си, че антифашистите не са терористи . И през днешния ден в София има пречупени кръстове. Има страни, където фашизмът се толерира. Този Безсмъртен полк е значим с цел да съхраним паметта, сподели Белалов.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР