9-мата каталунски сепаратистки лидери от затвора призоваха привържениците на независимостта

...
9-мата каталунски сепаратистки лидери от затвора призоваха привържениците на независимостта
Коментари Харесай

Каталунските лидери от затвора призоваха за край на протестите

9-мата каталунски сепаратистки водачи от пандиза приканиха последователите на независимостта на испанската област да спрат с насилието по време на нестихващите протестите от понеделник насам, оповестиха локалните медии. Хиляди каталунци се стекоха по улиците на Барселона, откакто Върховният съд в Мадрид произнесе присъдите на 12 от уредниците на референдума за самостоятелност на региона през 2017 година - девет от тях бяха изпратени зад решетките. Подобни шествия се организираха в доста от градовете в региона, а повечето прераснаха в тежки конфликти с полицията. Над 50 демонстранти бяха задържани, откакто нападнаха органите на реда, хвърляха камъни, направиха барикади от контейнери за боклук и ги палиха. Ранени са към 70 чиновници в районните и националните сили за сигурност. Протестиращите няколко пъти блокираха и работата на интернационалното летище в Барселона.   

Призивът от затвора беше насочен часове откакто испанското държавно управление предизвести, че придружените от прояви на принуждение митинги ще срещнат " безапелационен, симетричен и единен " отговор. " Изразяваме цялостна поддръжка за мобилизацията и огромните мирни митинги...Насилието не може да ни съставлява ", обявиха 9-мата наказани някогашни високопоставени каталунци. 

Премиерът на Испания Педро Санчес заплаши, че ще задейства член 155 от конституцията, който ще разреши да бъде необуздано районното държавно управление и Мадрид да поеме ръководството на Каталуня. Вчера той организира съвещания с опозицията. 

Още - на стр. 11-а
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР