9 700 000 евро били източени от КТБ уж за

...
9 700 000 евро били източени от КТБ уж за
Коментари Харесай

Кораб фантом купен с € 9,7 млн. кредит от КТБ

9 700 000 евро били източени от КТБ сякаш за пазаруването на транспортен съд, само че парите били превъртени през офшорки и върнати за погасяване на отговорности на компании на Цветан Василев, написа "Монитор ".
Това разкри пред спецсъда главният очевидец по делото Бисер Лазов. Той е бил основен счетоводител на голям брой следени от банкера сдружения под общото име „ Фирмата “. Източването на банката е ставало години наред посредством заеми към тези сдружения, които незабавно били прехвърляни където Василев уточни.

Въпросният заем бил превъртян през сдружението „ ЕМ Стейт “ ЕООД, което от основаването си през 2007 година било употребявано единствено за точене на заеми от КТБ. За номинален притежател се водела една от юристките във „ Фирмата “ - Мария Илиева.

През юни 2009 компанията получила въпросните 9,7 млн. евро, като шефовете на банката Александър Панталеев и Георги Зяпков разказали на Лазов, че с цел да ги провиснал, скалъпили цялата документи за покупка сякаш на транспортен съд. Взели от интернет по какъв начин наподобяват контракти за покупка на транспортен съд и скалъпили такива като искане за заема от „ ЕМ Стейт “.

„ Говореха и че ще създадат документи за морска ипотека. Аз не съм виждал тези документи. До затварянето на КТБ не е завеждан като актив транспортен съд. Преди повече от 1 година до мен доближи информация, че този заем е продаден от синдиците на КТБ. Купувачът потърсил корабна ипотека в корабната администрация на Малта, където по документи се води, само че се оказало, че подобен транспортен съд не съществува “, описа Лазов.

Схемата за фиктивната покупка била измислена от Панталеев и Зяпков, които били доста горди от това. Милионите били превъртени през офшорки, с цел да се избегнат налози.

През октомври 2010 година същата компания пък получила различен заем от КТБ - 5 150 000 евро, и парите отишли за погасяването на остарели банкови заеми към сдружения във „ Фирмата “ - „ Гипс “, Дунарит “, „ Киа Моторс България “, “Инфраструктурна компания “. Лазов втори ден дава отговор на въпроси на прокуратурата в съда. Той описа и по какъв начин е платен военният цех „ Дунарит “.

„ Едно от сдруженията във „ Фирмата “ - Дивал 59 “ ЕООД, се водеше благосъстоятелност на Емил Галов, чиновник във „ Фирмата “ като IT-специалист. Дружеството бе употребявано за пазаруването на военния цех „ Дунарит “ от Агенцията за приватизация. Това стана с заем от КТБ през 2005 година През октомври 2012 година с различен заем беше основан капитал на сдружение, употребявано за инвестицията в БТК.

През „ Дивал 59 “ минаваха и пари за ТВ7. Телевизията беше главно и ежемесечно перо, което се финансираше. През март 2010 година сдружението получи заем от 9 400 000 евро, с които бяха купени облигации на стъкларската фабрика „ Рубин “ АД. Бяха направени документи, с които се прехвърляха дружествените дялове от Емил Галов на Цветан Василев.

Това бе гаранция, че при държание на Галов, друго от изгода за Василев, той ще влияе и санира нещата в своя изгода “, описа още Лазов. Той разказа и по какъв начин е станало увеличението на капитала на корабостроителницата в Русе по познатата скица. „ Глобъл агротрейд “ ООД беше типично сдружение от „ Фирмата “, основано и употребявано за кредитиране от КТБ и потреблението на тези средства по разнообразни посоки.

Без лична активност, офис, личен състав и имущество. Собственик и шеф беше Айтен Ибрямова, служителка в офиса на „ Фирмата “. Тя отговаряше за декларирането от сдруженията на недвижими парцели, следенето на локалните налози и такси и своевременното им заплащане.

Един от заемите, които получи от КТБ при започване на 2011 година, отиде за разпореденото от Цветан Василев увеличение на капитала на корабостроителницата в Русе. Общото увеличение на капитала беше с 60 млн. лева, малко над 20 млн.лв. от тази сума беше обезпечена като заем от КТБ към „ Глобъл агротрейд “. Беше даден заем и на „ Акванада “ за същата цел “, уточни Лазов.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР