9,1% е инфлацията през януари на годишна база, сочат данните

...
9,1% е инфлацията през януари на годишна база, сочат данните
Коментари Харесай

Рекордна инфлация: Експерти съветват как да се „закърпи“ семейният бюджет


9,1% е инфлацията през януари на годишна база, сочат данните на Националния статистически институт. Цените на главните артикули и услуги са сензитивно поскъпнали. През първия месец на 2022 година максимален скок в цените означават храните и безалкохолните питиета - нарастването при тях е с 2,4 на 100.

Повече плащаме и за електрическа енергия, вода и горива. Обичайната поддръжка на дома и домакинските електроуреди нараства с над 1%.

Повишение се отбелязва и при алкохолните питиета и тютюневите произведения. През януари обаче сме купували по-евтино облекло и обувки - понижението е близо 2%.

Васил Дърлев пресмята, че парите които харчи за съществени артикули са два пъти повече от тези, които е давал предходната година: „ Едно 40% са по-скъпи стоките, минимум към 50 лв., а в този момент – 100 лв. не ти стигат за нищо да напълниш мрежата. Сирене, кашкавал, колбаси са по-скъпи “.

Не прави сметка какъв брой заделя от заплатата, само че споделя, че става все по-трудно да закрепи фамилния бюджет.

„ Аз работя, доктор съм - имам пари, само че става въпрос, че е скъпо. Примерно имам майка, която с нейната пенсия – аз, в случай че не ѝ оказвам помощ, заплащам сметките и пазаря, до средата няма да стигнат парите “, добави мъжът.

Според финансови специалисти пенсионерите са тези, които освен не съумяват да заделят, само че и са на ръба.
„ За пенсионерите няма различен избор, те първо покриват сметките за ток и вода, по-късно заплащат медикаментите. От което остане се оправят за храна “, разяснява Тихомир Тошев, кредитен съветник.

Според златното предписание – 50% от месечните приходите би трябвало да са за неща от първа нужда - заеми, сметки и храни, 30 на 100 могат да отиват за облекла и развлечения, а 20% да се икономисват. Експертите прецизират, че множеството хора съумяват да спестят към 10%, а други, за жалост, въобще не съумяват да икономисват “.

Сред разпоредбите за това по какъв начин да управляваме вярно средствата си са още - да не харчим повече, в сравнение с изкарваме и да преглеждаме разноските си за сметки.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР