89-годишен мъж дари автентичен щик от 1867 година, за да

...
89-годишен мъж дари автентичен щик от 1867 година, за да
Коментари Харесай

89-годишният Гено намери щик за поругания паметник Майка България“

89-годишен мъж подари достоверен щик от 1867 година, с цел да бъде  възобновен откраднатият байонет на паметника „ Майка България “, написа boliarinews.bg.

Преди няколко дни вандали за следващ път откършиха щик от монумента и оскверниха паметта на починалите за свободата. Оказа се, че да се откри същото оръжие не е лесна работа, тъй като байонетът е от пушка „ Шаспо “, каквито е имало относително малко в страната ни.

С намирането на оръжието се ангажираха кметът Даниел Панов и управлението на Регионалния исторически музей. След публичния и медиен отзив обаче изненадващо щик се откри като подаяние от частно лице.



Байонетът в автентичен железен калъф беше възложен от родственици на 89-годишния Гено Енчев Генов от село Шемшево на Ротари клуба във Велико Търново, който от години поставя грижи за монумента.

В момента дядо Гено е жител на Дома за остарели хора „ Венета Ботева “ във Велико Търново. Въпреки че има проблеми със слуха и е мъчно преносим, той увлекателно споделя за живота си и за фамилната светиня.

Този щик от години се пази в къщата ни, само че го криехме в един килер и не разказвахме за него, спомня си дядо Гено, който като дребен постоянно си играел с оръжието. То е наследено от неговия дядо – подпоручик Гено Енчев Генов, воин от войните, загинал  в стълкновение през 1913 година в региона на Кочериново. Откъде обаче щикът е попаднал у творби посмъртно в поручик воин, не е ясно.

Според експерта по оръжия от Регионалния исторически музей доктор Симеон Цветков, който откри достоверността на щика на пушка „ Шаспо “, той е създаден във Франция, видно от надписа на метала, през 1867 година за Френско-пруската война. Впоследствие пушките става титли на немската войска. Именно от Германия Московските славянски благотворителни комитети купуват 20 000 пушки „ Шаспо “, с цел да ги дават на българското Опълчение.

Знам, че българските саби са прави, помня царските офицери с техните перелини, шпори и саби, а тази беше леко закривена, по тази причина си мислех, че е турска, споделя дядо Гено. Той е разпален по историята, макар че е бил технолог и шеф цел в някогашната лимонадена фабрика във Велико Търново. Разказва разгорещено за фигурите на паметника „ Майка България “, тъй като знае какво тъкмо символизират те и с кои славни страници от историята са свързани.

Голямата пристрастеност през целия му живот обаче е била сцената – изявявал се като артист още като възпитаник в Мъжката гимназия във Велико Търново. Със брачната половинка си, която била племенница на известната певица Мита Стойчева, били измежду най-активните самодейци в Шемшево. Можехме с моята жена ми да пеем по четири пет часа без да повторим ария, споделя дядо Гено. А съседите ги молели да не затварят прозорците на къщата си, с цел да се любуват на осъществяванията им вкъщи.

Дядо Гено не крие вълнението си от това, че е оказал помощ с дарението си за възобновяване на оръжието на поругания монумент в центъра на Велико Търново. Той приканва младежите да бъдат родолюбци и да са подготвени да пазят Родината ни.

Верен на артистичния си гений, през сълзи и с трептящ глас, само че без нито една неточност, рецитира въодушевено цялото стихотворение на Вазов „ Новото гробище над Сливница “, откъдето са и паметните думи:

 „ Българио, за тебе те умряха,

една бе ти почтена зарад тях,

и те за теб почтени, майко, бяха.

 И твойто име единствено кат мълвяха,

умираха без боязън. “

По модел на дарения щик, скулпторът Денислав Сираков ще отлее копие на оръжието от метал, което ще размени открадната част на паметника.

Другата седмица представители на Ротари клуб – Велико Търново и Регионалния исторически музей ще връчат на Гено Енчев специфична грамота и удостоверение на подаяние на празненство в Дома за остарели хора.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР