850 млн. лв. от бюджета ще бъдат изплатени за бизнеса

...
850 млн. лв. от бюджета ще бъдат изплатени за бизнеса
Коментари Харесай

С 850 млн. лв. от бюджета ще бъде компенсиран бизнесът

850 млн. лева от бюджета ще бъдат изплатени за бизнеса поради скъпия ток, заяви финансовият министър Асен Василев на взаимно съвещание на бюджетната и енергийната комисии в Народното събрание. Това ще съставляват обезщетения за сметките на небитовите консуматори от ноември 2021 година до март 2022 година. 

Вицепремиерът Василев оцени обстановката в енергетиката като изключително трагична. Според него от една страна има нараснало ползване, само че по-важното е, че поради свързването на българска борса с интернационалните пазари, цените са се повишили фрапантно. 

Около 440 млн. лева по формата на дял са постъпили в бюджета от облагата на АЕЦ " Козлодуй " през 2021 година, които са употребявани за погашение на обезщетения за компаниите през ноември и декември, заяви още министърът на финансите.

" Според нас схемата за обезщетения би трябвало да бъде уравновесена – не може страната да поема цялостния риск на бизнеса. Държавата би трябвало да поеме това, което назоваваме спомагателен риск, само че не може да се трансферира напълно риска на бизнеса към страната. Това води до изкривявания на пазара ", акцентира вицепремиерът.

Той подчертава, че редица бизнеси са прекратили фючърсните си контракти за електрическа енергия, което ги оставило в обстановка без договори с твърда цена и да разчитат на сегмента " ден напред ", където цената в момента е много по-висока. По думите му това е разликата сред българския и немския бизнес и по тази причина у нас обстановката с цената на електрическата енергия е доста по-драматична.

" Трябва да има баланс. Компенсациите не би трябвало да са на 100%, тъй като другата зима още веднъж ще сме в същата обстановка, тъй като още веднъж бизнесът няма да разчита на дълготрайни контракти. Затова споделих, че с обезщетения на 100% се изкривява пазарът ", добави Асен Василев в отговор на въпрос от депутата от ГЕРБ и някогашен енергиен министър Делян Добрев.

Целта на структурата на обезщетенията е те да бъдат уравновесени, тъй че да обезпечат резистентност на българския бизнес, допълни енергийният министър Александър Николов.

Очаквайте подробности
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР