83 % от делата в Апелативния съд в Пловдив приключват

...
83 % от делата в Апелативния съд в Пловдив приключват
Коментари Харесай

83 % от делата в Апелативния съд в Пловдив приключват до 3 м...

83 % от делата в Апелативния съд в Пловдив завършват в период до 3 месеца. Това е сериозен триумф макар обстоятелството, че апелативните съдии в града под тепетата са измежду най-натоварените в страната. Тези данни бяха изнесени от ръководителя на Апелативния съд Магдалина Иванова в отчетния й отчет за 2020 година



Данните от доклада сочат, че над 80 % са и доказаните или променени решения от Върховния касационен съд. Над две трети от постъпилите каузи са цивилен, търговски и фирмени, а останалите - наказателни.



„ Към края на отчетния интервал съдът е работил с понижен състав на съдиите – 4 незаети съдийски щата, отчасти попълвани с командироване на съдии от окръжните съдилища. Действителната натовареност на съдиите остава висока, като при сравнението с общите данни за апелативните съдилища в страната, Апелативен съд – Пловдив резервира досегашните челни позиции по индикаторите за натовареност по щат и действителна такава “, написа в отчета си Магдалина Иванова.

Средно месечната действителна натовареност по индикатора каузи за разглеждане е 7.55 броя на арбитър, а във връзка с свършените каузи е 6.60 броя.

През 2020 година общият брой на постъпилите каузи в Апелативен съд – Пловдив е 2068. От тях 638 са били наказателни, 656 - цивилен, 774 - търговски и фирмени. Делата за разглеждане във всички отделения за цялата 2020 година са в общ размер 2330 бр. Този общ брой е от постъпленията, заварените производства и върнатите от горна инстанция за продължение на съдопроизводствените дейности.

За цялата отчетна година съдиите от Апелативен съд – Пловдив са свършили общо 2035 каузи. От тях 83% (1698) са завършили в период до 3 месеца от образуването им.

В отчета е регистрирана и активността на шестте окръжни съдилища от правосъдния регион на Апелативен съд – Пловдив. В съпоставяне с останалите съдилища в страната от това равнище, в челната тройка по натовареност са окръжните съдилища в Стара Загора, Пловдив и Хасково.

Общото заседание на съдиите от Апелативен съд – Пловдив за разискване на отчета се организира отдалечено, посредством видеоконферентна връзка, заради изключителната епидемиологична конюнктура в страната, обвързвана с разпространяването на коронавирусната зараза Коронавирус - 19.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР