„За втория лифт на Банско, МОСВ бързо трябва да даде

...
„За втория лифт на Банско, МОСВ бързо трябва да даде
Коментари Харесай

Евдокия Манева: МОСВ бързо трябва да даде отговор, че няма пречки за втория лифт на Банско

„За втория въжен превоз на Банско, Министерство на околната среда и водите бързо би трябвало да даде отговор и той би трябвало да е че няма спънки. Това разгласи някогашният министър на околната среда и водите Евдокия Манева. Няма никакви нормативни спънки да се действа това искане. Отдавна този развой трябваше да приключи още през 2013 г.“, съобщи тя по Българска национална телевизия.

„Направихме всичко належащо тогава, само че Борисов подаде оставка. Разгледано беше настояването от Висшия екологичен експертен съвет. Съществуващият проект е извънредно безразсъдно рестриктивен, изтъкан единствено от забрани на всевъзможни естествени действия. Изменението не визира обекта на Юнеско. Имаше експертизи на екипи на Юнеско по сигнали на Неправителствени организации организации, които направиха оглед и нямаше забележки“, акцентира Евдокия Манева. „Заключението беше, че в буферната зона могат да бъдат осъществявани и строителни действия за туризъм. Все още не се действа капиталово желание, а единствено понижаване на растрикциите. Самото капиталово желание ще бъде подложено на екооценка и в случай че има опасности ще се наложат ограничавания.“

„Не чух на публичните обдъждания нито един рационален мотив в България да не се развива ски спорт. Говори се общо и неаргументирано. Крайно време е държавното управление да прояви увереност и да даде зелена улица на плана. Спекулира се с грижата за околната среда. Целият ми живот е отдаден на това и не съм по-малко ангажирана от зелените, само че се служи с полуистини и с откровени неистини и по този начин се манипулира публичното мнение. Младите от митингите не знаят съответните неща“, сподели Манева.

„За екооценката на проектите – проект за ръководство на предпазена територия е безусловно безсмислено да се подлага на екооценка, тъй като наличието на проекта е една оценка на рисковете за природата и лист от ограничения за нейното запазване. С смяната на проекта също ще се оцени всичко. Смешно е толкоз години да се бавим. Преди 15 години са правени проектите, при остарели разбирания“, разяснява още тя.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР