„Ще помогнем за кабинет, ако третият мандат е при партньор“,

...
„Ще помогнем за кабинет, ако третият мандат е при партньор“,
Коментари Харесай

Бориславова: ГЕРБ се надяват да влязат в коалиция с ПП или ДБ, за да измият своя образ пред Европа

„Ще помогнем за кабинет, в случай че третият мандат е при партньор“, сподели още Бориславова
От “Продължаваме Промяната ” са подготвени да оказват помощ в съставянето на кабинет, в случай че третият мандат бъде връчен на някой от досегашните им сътрудници. Това съобщи в студиото на “Събуди се ” представителят на кабинета “Петков ” Лена Бориславова.

“За нас е значимо да се положат всички старания при сформиране на кабинет с третия мандат. Ако партията, която получи манадта е някоя от досегашните ни сътрудници, ние ще създадем всичко допустимо да им помогнем, в случай че не се пристъпват някои политики и правила ”, сподели Бориславова. 

“От Политическа партия показахме, че за нас постовете не са водещо нещо. Това, с което тръгваме напред, когато влизаме в договаряния, постоянно е било първо диалог за политики, съответни законопроекти и ограничения, зад които ние заставаме. Кирил Петков преотстъпи мястото си на Асен Василев, когато публичното мнение беше, че това е по-добрият вид за сформиране на държавно управление. Опитваме се да сме диалогични ”, добави тя.

От Българска социалистическа партия пожелаха политически, а не експертен  кабинет и получиха поддръжката на Политическа партия. “Политиците би трябвало да бъдат заобиколени от доста специалисти, с цел да свършат работата, с която са натоварени. По-правилно е обаче да има наложително и политическо посланичество в един кабинет ”, сподели Лена Бориславова. 

Тя разясни, че към момента не са били обсъждани имена за министър председател и министерски постове.  “Ще изчакаме да забележим по какъв начин ще протекат договарянията, какво ще е на дневен ред и тогава ще приказваме за имена ”. На този стадий Никола Минчев също не е обсъждан за псота. “Важното е първо да имаме диалог за политики и съответни ограничения. Никола Минчев  потвърди, че има доста огромни качества. За негативен интервал от време той стана ръководител на Народно събрание за образец, подобен какъвто не сте виждали години наред. Вярвам, че в случай че бъде подсилен от устойчиво болшинство в Народното събрание, това е една добра рецепта за триумф. Най-тежкото за един министър председател е когато той не може да разчита на личните си министри ”, сподели Бориславова. 

След консултациите при президента в петък Десислава Атанасова от ГЕРБ съобщи, че не е сигурна какви са връзките сред представителят на кабинета и премиера Петков.

“Всяка седмица лъжата по мой адрес е друга. Миналата седмица беше, че си поръчвам дрога от господин Семерджиев в Министерски съвет – безспорна нелепост.  Имаме и една голяма неистина за връзките ми с господин Кирил Петков. С него имаме професионални връзки. Ако госпожа Атанасова се тормози – прокуратурата услужливо е на нейна страна ”, отговори на Лена Бориславова и сподели, че обмисля дали да не заведе желае против няколко медии, които “разпространяват неистини по най-безапелационен и нахален метод ”. 

На въпрос какви са нейните упования – избори или държавно управление, представителят на кабинета в оставка, съобщи, че третият мандатоносител ще изпита компликация да сглоби работеща коалиция. “Неимоверни старания бяха положени за съставянето на държавно управление с първия мандат. Премиерът организира диалози с най-различни депутати, които вярваше, че могат да бъдат част от новото устойчиво болшинство. Фактът, че не успяхме, макар отстъпките, които направихме, по-скоро приказва за това, че ще е извънредно мъчно на третия мандатоносител да сглоби една работеща коалиция ”, сподели Бориславова.

Тя изрази неустановеност в държанието на партия Има Такъв Народ като възможен съдружен сътрудник. “За Има Такъв Народ би трябвало доста ясно да си дадем сметка какво седи зад този политически план. Единственото редовно нещо зад тяхното държание е, че това е един стопански план, който даде работа на група сценаристи, доста от които не се сложиха себе си на първа линия в Народно събрание и подведоха огромна група хора. ”, разяснява Бориславова. “Ние би трябвало да сме сигурни, че когато влизаме в ново болшинство, те в действителност ще гласоподават по съвест, а няма някой да им натиска бутоните ”, добави тя. 

Тя разяснява и газовата рецесия в страната, като разясни, че поръчката, която е дала за приемане на газ “в пъти по-евтин от съветския ” е ставало дума за азерски газ.

“Русия е безусловно обезсърчителен сътрудник за доставки, тъй като тя спря газа първо на България – в нарушаване на интернационалните си контракти, по-късно на още 13 страни. Понеже газът се употребява като икономическо оръжие от избрани страни, по тази причина сме изправени пред тази тежка обстановка ”, сподели тя и разясни, че към този момент се водят диалози с разнообразни компании за доставки на газ. 

Тя изрази вяра, че вероятно служебно държавно управление ще се опита да обезпечи устойчиво подаване на газ и няма да спре обезщетенията на електрическата енергия, които даваше постоянното държавно управление.

А дали от “Продължаваме Промяната’ са получавали външен напън да влязат в коалиция с ГЕРБ, Бориславова сподели: “Знам, че ГЕРБ се надяват да влязат в коалиция с Политическа партия или Демократична България, за да измият своя облик пред Европа ”.

Тя отхвърли да е имало сходни диалози по време на среща с дипломати в американското посолство преди началото на консултациите при президента в петък. “Всяко посолство има своята активност, на която участват политици и специалисти, тъй че да има разговор. Така както имаше закуска в американското, по този начин имаше и банкет във френското. Никой не ми е преодолял за диалози за бъдещи обединения ”, отхвърли Бориславова.

Тя разяснява и договорът за правно обслужване сред Българската банка за развиване и правната адвокатска фирма, в която тя работи. Документи демонстрират, че Бориславова е получавала сериозна сума от държавната банка. “Когато този контракт беше подписан бяха поискани предложения паралелно от няколко други адвокатски фирми. Офертата, която оферираше моята адвокатска фирма към оня миг беше най-изгодна. Въпросът ми към Иван Гешев е за какво се грижи толкоз за един тримесечен контракт, а отхвърля да проверява всички други огромни заеми, дадени на 8 компании – 2 млрд, при безусловно неизгодни условия? И сега тези компании са на ръба не несъстоятелността ”, попита Лена Бориславова.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР