„Ние ще ви кажем нашата истина и моята истина с

...
„Ние ще ви кажем нашата истина и моята истина с
Коментари Харесай

Гешев: Ние се опитахме да излъжем ЕС, а сме на път да излъжем себе си /видео/

„Ние ще ви кажем нашата истина и моята истина с обстоятелства. Ние се опитахме да излъжем Европейски Съюз, а сме на път да излъжем себе си. Искахме да получим позитивните неща от Европейски Съюз, само че без да поемем отговорностите – приказвам за личната си сфера, правовата страна и върховенството на закона“, съобщи основният прокурор Иван Гешев при представянето на разбора за резултатите от активността на Прокуратурата на Република България за интервала 2019-2021 година.

“Ние се променяхме, само че не се променихме задоволително поради самите нас. Трябваше да отчетем официално нещо, само че не желаехме действително да го свършим. Променихме се в политически аспект под натиска на механизма за съдействие и инспекция, само че ние самите превърнахме този механизъм във вътрешнополитически инструмент в последните години и той стана ненужен и го обезмислихме с вътрешнополитическите си битки. Резултатът, че този механизъм не действа по отношение на България, води до това, че сериозните проблеми като наклонност – за правата на индивида и върховенството на закона в България имат непълен коректив в лицето на правосъдната власт, която се оказва единствената бариера пред беззаконието“, сподели още той.

„Истина е, че създадохме профилираните структури, с цел да се отчетем пред Европейски Съюз, че нещо вършим с ясната цел, че те няма да стартират да работят по метода, по който би трябвало. Оказа се, че тези структури, макар неуверената поддръжка на страната, станаха ефикасни и ефикасни за проведената престъпност и тероризма. Но не извършиха желанието те да не действат и станаха рискови за проведената престъпност. Факт е, че с помощта на тях завърши механизмът за съдействие и инспекция. Резултатът, че следва да бъдат закрити, е,защото те работят и са най-ефективни след 1989 година Просто трябваше да действат и да имитират активност, както се правеше преди това“, счита основният прокурор.

В последно време истината съществено девалвира. Това е отговорност на законодателната власт и цената ще платят българските жители, а в някой миг може и европейските, добави той.

Гешев приключи изявлението си като перифразира откъс от Новия завет: Надявам се, че ще продължим да опознаваме истината и истината ще продължава да ни прави свободни.

Постигнали сме доста положителни резултати, сподели заместител основният прокурор Красимира Филипова при представянето на статистическите данни от работата на прокуратурата.

През 2021 година прокуратурата регистрира растеж от 0,6 % по отношение на 2020 година на следените преписки, които са 231 288 на брой. Новообразуваните са 199 029, а решени са 220 567. Отчетен е и растеж на следените досъдебни производства за 2021 година, които са с 12,1 % повече по отношение на 2020 година

През тригодишния интервал се следи наклонност за понижаване на броя на новообразуваните досъдебни производства, което се дължи на понижаване на материали, постъпили от другите органи към прокуратурата, уточни Филипова. Решените досъдебни производства обаче са с 18 % повече спрямо 2020 година и с 6,5 % повече от 2019 година



Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР