„Имам повече вяра на американската администрация, отколкото на българската прокуратура

...
„Имам повече вяра на американската администрация, отколкото на българската прокуратура
Коментари Харесай

Петков: Имам повече вяра на американската администрация, отколкото на българската прокуратура


„Имам повече религия на американската администрация, в сравнение с българската прокуратура все още. Това сподели министър председателят Кирил Петков по време на днешния постоянен парламентарен надзор, в отговор на въпрос на Йордан Цонев от Движение за права и свободи за негови изказвания“, че в основата на корупцията в България са 20 души.

„Това, което се случи предходната седмица е, че да – аз като министър-председател бях извикан от прокуратурата и входирах информация, обществено налична за 19 индивида. В тази обществено налична информация има ясни обстоятелства, които са разказан и в тези изявления, на които желаех да съм сигурен, че прокуратурата обръща голямо внимание към тях и не ги пропуща. Това, което желая да ви уверя – няма наши, ваши – всички са равни пред закона. Искам да ви помоля, в случай че имате очевидни, ясни сигнали, за което и да е лице, в това число и Иво Прокопиев, веселя се да ми ги предадете. Оттук нататък всички под един критерий. България е страната, в която ще следваме законодателството и всички ще бъдем под един аршин“, добави министър-председателят.

„Истината е, че преди държавното управление на Америка да вземе и да постави хора на листа „Магнитски“, той минава през доста огромен филтър. Това не става просто по този начин. Първо, би трябвало да има информация от посолството, след това би трябвало да мине през администрацията на Белия дом, след това би трябвало да се оцени дали това ще донесе дипломатически скандал и единствено тогава лицата се поставят на листа „Магнитски“ и се афишират. Знам, че вие обжалвате, шансът цялата американска администрация да се е объркала постоянно съществува, само че аз персонално за жалост имам повече религия на тях, в сравнение с прокуратурата в този миг. Защо? Защото тя се ръководи непрозрачно и нейната успеваемост е потвърдено лоша“, сподели още Кирил Петков.

Той разгласи, че на драго сърце би предал сигнали от Движение за права и свободи, в случай че имат такива.

Във връзка с коментар на Йордан Цонев от Движение за права и свободи Петков съобщи, че се занимава само с кръгове на крадци и хора, свързани с корупцията.

„ Никога не сте чували от мен думите „ Не закачайте този или оня кръг“. Аз съм министър-председател на цяла България ”, добави той.
Що е то децентрализация, поспориха Кирил Петков и Иван Тотев
„Нашият мандат ще бъде 4 години, безусловно несъмнено е, съобщи също министър-председателят, като коментар на изявление на депутата Иван Тотев от ГЕРБ.

Тотев му зададе въпрос по отношение на децентрализацията. „Какво от политиките, които са прокламирани и промотирани от вашите съдружни сътрудници и от вас в предизборните стратегии, ги виждаме в предлагането за бюджет и ще ги забележим във вашия интервал на ръководство на страната – дали ще бъде 2, 3 или 4 месеца… Колкото Господ ви даде“, съобщи депутатът от опозицията.

„Искам да ви уверя, че мандатът, който и сега нашата стратегия се създава, е за идващите 4 години. Надявам се това да е добра вест и за вас, откакто имахте по-негативни предвиждания. 4 години безусловно сигурно“, увери го министър-председателят.

Относно децентрализацията Петков съобщи, че има три съществени форми – административна, политическа и финансова, като дефинира в детайлности всяка една от тях. „Идеята ни е транспарантни общини, без корупция“, добави той.

Иван Тотев от ГЕРБ го попита дали се майтапи. „Това, което ни разказахте, се учи в Публична администрация, първи учебен срок, нямаше потребност да ми четете извадки от интернет какво значи децентрализация, тъй като в случай че аз в този момент ви попитам какво е деконцентрация, ще се запънете. Това, което са ви написали, да кажете, са го създали, с цел да ви изложат. Не може да ми четете лекция от първи семестър“, разяснява Тотев.

„Интересно дали в същата тази лекция сте учили по какъв начин да се понижава корупцията, по какъв начин да се усилва прозрачността“, отговори му министър председателят Петков.

Стигна се още веднъж до замяна на реплики и подвиквания. Според Иван Тотев от ГЕРБ, когато ръководещите нямат какво да кажат, приказват за корупция и по какъв начин да се оправим с нея.

„Чакайте малко, в този момент приказваме за вас, вие управлявате, да си приказваме за вашата корупция“, обърна се към премиера депутатът от опозицията.

Хамид Хамид от Движение за права и свободи се включи и предложи това да завърши, тъй като не е редно народен представител да разпитва министър председател. „Господин Тотев, в случай че в този момент министър председателят излезе и ви пита знаете ли какво е „королация“, вие ще отговорите ли? Знаете ли какво е“, сподели Хамид, а залата се разсмя.

Председателят на Народното събрание Никола Минчев призоваваше няколко пъти залата за съвестност и да се съсредоточат към основни въпроси за парламентарен надзор, без обиди и подвиквания.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР