“Училище за родители” ще бъде открито в Сливен и региона,

...
“Училище за родители” ще бъде открито в Сливен и региона,
Коментари Харесай

Правят “Училище за родители” за непълнолетни майки, за да ги върнат в образованието

“Училище за родители” ще бъде намерено в Сливен и района, с цел да помогне на малолетни майки да завършат образованието си, заяви зам.областният шеф Димитринка Петкова. Инициативата е на регионалната администрация и ще бъде осъществена взаимно с РУО-Сливен, кметовете на общини и на дребните обитаеми места, образователните заведения и читалищата.

Много девойки от социално-уязвимите пластове напущат учебно заведение след 7-ми или 8-ми клас, а някои и по-рано, за жалост, тъй като заживяват на фамилни начала и стават майки на тази нежна възраст, сподели Петкова. Не малко от тях имат предпочитание да продължат образованието си в независими форми на образование. Но им е мъчно да се оправят, защото имат пропуски в знанията. “Ще се търсят способи да им се помогне да наваксат пропуските, с цел да продължат напред”, съобщи Димитринка Петкова. Освен това заниманията с невръстните майки и татковци ще се комбинират с часове за придобиване на здравна просветеност, умения да се грижат за дребните си деца, ще бъде предоставяна информация за воденето на по-здравословен метод на живот и за фамилно обмисляне.

“Твърдица бе първата от четирите общини в Сливенска област, в която дружно с началника на РУО доктор Бисерка Михалева организирахме среща с кмета и екипа му, шефове на учебни заведения, секретари на читалища”, заяви зам.областният шеф. От общината са настояли “Училището за родители” да стартира работа при започване на есента, когато жителите на ромските махали се завърнат в домовете си след края на сезонната работа. През тази и миналата образователна година от обучение в община Твърдица са отпаднали над 20 девойки поради общуване на фамилни начала и бременност.

В “Училището за родители” ще бъдат привлечени и девойки, които са напуснали образованието поради бременност в по-минали години. “Идеята е отворена. През идващите месеци одобряваме оферти, с цел да я обогатим. Ще търсим съдействието и на неправителствени организации”, добави Петкова.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР