“Децата и гората на България за бъдещето на зелена Европа”

...
“Децата и гората на България за бъдещето на зелена Европа”
Коментари Харесай

Деца и студенти ще творят и залесяват в Седмицата на гората

“Децата и гората на България за бъдещето на зелена Европа” е мотото на тазгодишната Седмица на гората, която по традиция ще се организира през първата седмица на април. Тя ще бъде наситена с доста екоинициативи, в които ще вземат участие деца, възпитаници, студенти и жители, оповестяват от Североизточното държавно дружество.

Националното разкриване е на 2 април в Габрово, като се чакат посетители от Президентство, Министерски съвет, народни представители и всички институции с които работят МЗХГ, ИАГ, Директива за птиците, Регионалните дирекции и стопанствата. В същия ден чиновниците на ДЛС-Паламара, Шуменско, ще залесят дръвчета в центъра на община Никола Козлево, в двора на детската градина и на терен наоколо до с. Хърсово. После ще се проведат занятия по Горска педагогика с деца от IV група на забавачката.

Между 2-5 април на територията на ДГС-Шумен ще бъде осъществено залесяване в отдел 63 с възпитаници и студенти. Лесовъдите от стопанството ще им обяснят дилемите и функционалностите на поделението, задачата и технологията по произвеждане на фиданки и залесяване.

На 3 април в разсадника на стопанството в с.Салманово ще се организира Ден на отворените порти, а на идващият ден студенти от ШУ “Еп.Константин Преславски” ще се срещнат с работата в разсадника.

За ДГС-Преслав седмицата ще стартира със среща с възпитаници, които ще научат каква е специалността на лесовъда. На 4 април в стопанството ще бъде осъществено залесяване с жълъд в землището на село Златар. Ще вземат участие жители и чиновници на стопанството.

През идващите два дни териториалното отделение ще отвори вратите си за всички възпитаници от района, а на 13 април от 10.30 часа е началото на обичайна акция “Лесовъд за един ден”, в която тази година ще вземат участие възпитаници от ОУ “Св.Св.Кирил и Методий”. В 12 часа децата ще залесят дръвчета в двора на учебното заведение, а в 12.30 часа е награждаването на участниците в интерактивните игри.

През седмицата в стопанството ще бъде открита галерия с рисунки на деца от детските градини и школата на общината, ще бъдат проведени беседи за смисъла на лесовъдската специалност, а в 17 образователни заведения ще бъдат залесени дръвчета.

На 2 април във фоайето на ДГС-Върбица ще бъде открита галерия с детски рисунки. Най-добрите произведения ще бъдат отличени, а децата взели участие в състезанието ще получат парични и предметни награди. По време на Седмицата на гората ще бъдат маркирани 70 година от основаването на стопанството. Ще бъде открита и напълно реновираната постройка на поделението, която беше ремонтирана особено за юбилея.

Програмата готова от чиновниците на ДГС-Смядово за Седмицата на гората е ориентирана най-много към децата. Още в първият празничен ден ще се организира конкурс за рисунка на асфалт под наслов “Чудесата на гората”, а в стопанството ще бъде подредена галерия с колажи на тематика “Традиции и нрави на Европа”. На идващия ден горските педагози от област Шумен ще проведат взаимно занимание с децата от ДГ “Маргаритка”. Чрез разнообразни игри ще бъдат предадени съществени познания, свързани с гората и работата на лесовъдите, като на 4 април хлапетата ще се включат и в залесяване на територията на общината.

През празничната седмица лесовъдите от Смядово ще подарят дръвче за залесяване на всички предали в стопанството 20 и повече кг хартия за преработване.

Служителите на ДГС-Нови пазар ще залесяват на 3 април дръвчета с деца от детските градини, а на идващият ден управлението на стопанството ще се срещне с лесовъди-ветерани.

На 11 април от 13.30 часа, пред Информационния център на Политическа партия “Шуменско плато” ще се организира “Лесовъд за един ден”. Служителите на СИДП, ДГС-Шумен, РДГ-Шумен и Политическа партия са подготвили за децата доста игри, изненади и лакомства.

Първокласници от няколко шуменски учебни заведения ще се включат в интерактивните игри готови от горските педагози.
През април се организира и научната конференция на специалностите от факултет “Природни науки” в Шуменския университет. Лесовъди и ученици на висшето учебно заведение, които работят в стопанствата ще вземат присъединяване в конференцията. В отчет ще бъде показан и опита на СИДП при организирането на часовете по Горска педагогика. Преподаватели и студенти дружно с специалисти от СИДП и ДГС-Шумен, ще засадят дръвчета в парка на университета. Ежегодно от ДГС-Шумен подаряват на ВУЗ-а фиданки, с цел да бъдат сменени последователно типовете, които виреят там.

 plakat_1000br_edited-1
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР