82-годишен пациент от Плевен ще може да посрещне предстоящите празници

...
82-годишен пациент от Плевен ще може да посрещне предстоящите празници
Коментари Харесай

С иновативен метод за отстраняване на калцирани съдови стеснения в Сърце и Мозък - Плевен спасиха живота на пациент

82-годишен пациент от Плевен ще може да посрещне идните празници със своето семейство с помощта на бързата и навременна екипна работа на експертите от,Сърце и Мозък’ и МЦ „ Лекари за Нас “.

Мъжът потърсил помощ в медицинския център с недоволства за лесна отмалялост при нормални физически старания, гръдна болежка с ирадиация към лявото рамо и зной. Оплакванията му стават мотив той да бъде подложен на обширен обзор от кардиолог. Д-р Даниела Макавеева допуска съществуване на коронарна атеросклероза с евентуална забележителна калциноза. Благодарение на бързата си професионална преценка, незабавно насочва пациента към,Сърце и Мозък‘, с цел да му бъде направена селективна коронарна ангиография.

При коронарографията, лекарите в болничното заведение откриват 90% притеснение на централния коронарен съд в резултат на тежка калциноза. Началникът на отделението по инвазивна кардиология – доктор Павлин Павлов, и екипът му ползват ротаблация, прочистват съда и слагат стент. Манипулацията продължава час и половина. Три дни след интервенцията пациентът е изписан и е със фамилията си.



„ За диагностицирането на исхемична болест на сърцето (остри и хронични форми) като златен стандарт се наложи провеждането на селективната коронарна ангиография. Не са редки случаите обаче, когато инвазивният кардиолог диагностицира съществуването на притеснение на коронарен съд, само че подлежащата атеросклеротична плака е с тежка калциноза и не може да бъде „ смачкана, раздробена “. В такива случаи се ползва ротаблация – през стеснения сектор се прекарва тънък железен лидер с ротаблатор – накрайник, затрупан с тънък диамантен прахуляк. Чрез въртеливи придвижвания на високи обороти (около 150 000 в минута) твърдите калциеви частици се отстраняват, слага се стент, който прилепва компактно към вътрешността на артерията и обезпечава съответен коронарен кръвоток. Технологията прави допустимо лекуването на доста от комплексните случаи в интервенционалната кардиология, които са всекидневие в нашата болница. В случая с 82-годишния ни пациент използването на ротаблацията като бърз и атравматичен способ, реши проблем, с който до скоро ние не можехме да се оправим по различен метод “, изясни доктор Павлов.

„ Впечатлени сме от професионализма, човешкото отношение и положителната организация в болничното заведение. Пожелаваме на нашите кардиолози доктор Макавеева, доктор Павлов и екипите дълги години здраве, още доста триумфи и да запазят високото равнище на грижа и отношение на съпричастност и почитание към пациентите. Нека положителното продължи... “, гласи обръщение на околните към лекарите от,Сърце и Мозък’, Плевен и МЦ „ Лекари за нас “ в навечерието на коледните и новогодишни празници.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР