8125 души са преминали през болниците на страната от началото

...
8125 души са преминали през болниците на страната от началото
Коментари Харесай

Все повече деца попадат в болница с остра интоксикация от наркотици

8125 души са минали през лечебните заведения на страната от началото на годината до края на септември поради остри интоксикации, свързани с използването на опиати и алкохол, сочат последните данни на Националния център по публично здраве и разбори. Сред всички тези пациенти 586 са на възраст до 15 години, а 556- сред 16 и 18. Проблемът при децата и младежите визира съвсем еднообразно и девойки, и момчета. При по- възрастните пациенти мъжете са в пъти повече от дамите. Ситуацията става все по-опасна, а решения липсват. Повече за казуса споделя доктор Иван Добринов, психиатър, завеждащ Отделението за зависимости в Държавната психиатрична болница в Раднево- най- огромното в страната.
Синтетичните опиати, дизайнерските дроги
В България нови психоактивни вещества навлизат всеобщо след 2007 година Към края на 2018 година Европейският център за мониторинг на опиатите и наркоманиите е следил над 730 такива субстанции от разнообразни химически групи. Най-сериозни проблеми основават стимулантите и на синтетичните канабиноиди. Все по-често се сблъскваме с тежки нападателни прояви и с рискови вторични затруднения, главно психози. Децата стартират да буйстват, от време на време са комплицирани, чуват гласове, имат налудни хрумвания – считат че близките ги преследват, тровят, подслушват, че желаят да ги унищожат. Поведението им става неконтролируемо, губят връзка с действителността. Много от новите опиати не се записват с рутинно употребяваните проби. Специалистите нямат информация за тях. Диагностичните и лечебни неточности са чести.
Децата имат елементарен достъп до опиати. Предлагането и търговията стават главно посредством интернет, разпространяването – сред съученици и другари. Използват се нови технологии и онлайн пазари, уеб страници за анонимни продажби , тактики за прикриване на покупко-продажбите и на физическото местоположение на сървърите.
Все по-често срещаме младежи с комбинирана приложимост на психоактивни субстанции – те смесват в разнообразни количества и съчетания алкохол с опиати. Клиничната картина е непредсказуема. Често се стига до незабавен център, токсикология, реанимация, психиатрия.
Какво предлага системата
Повече от 20 години българската психиатрия е в тежка рецесия. Изписани са маса тактики, мнения, стандарти, концепции и сходни, които си останаха единствено на хартия. Броят на детските психиатри от десетилетия е доста под сериозния най-малко. В цели области няма нито един детски психиатър. Да не приказваме за експерти по зависимости… Психиатричeн стационар за малолетни има единствено в София. Специализирани държавни стратегии за сложно лекуване за деца с наркоманни проблеми на процедура няма. Само една-две частни лечебни общности оферират някаква помощ. Но те не са в положение да овладяват психиатричните затруднения, постъпването там е непринудено и платено.
Както и в доста други сфери, държавните институции, ангажирани с тематиката, живеят в паралелна действителност. По документи „ армии от специалисти “ се борят с опиатите. На процедура помощ за децата няма. Ситуацията е безизходна. Почти всеки ден ми звънят паникьосани родители на буйстващи възпитаници. Липсата на система води до обезсърчение всички, опитващи се да оказват помощ. Работата на полицията, незабавните центрове, токсикологиите, центровете за психологично здраве, психолозите, комисиите за противообществени прояви и превантивните центрове е мощно затруднена. При неналичието на съществени звена, ясна нормативна база и логаритми за деяние, най-често децата остават на грижите на родителите си. Това води до чести произшествия, от време на време с съдбовен край. Медиите и статистическите изследвания единствено записват казуса. Но следващи дейности няма, или са изцяло несъответстващи. Все повече средства се отделят за предварителна защита. Резултатът: използването на опиати се усилва, възрастовата граница на употребяващите пада, тежките телесни и психологични затруднения са от ден на ден. Нещо в концепцията на ръководещите очевидно е сбъркано…
Какво (не)правят институциите
Не построяват система. Без система за обсег и работа в мрежа, проблем от такова естество не може да бъде овладян. Прехвърлянето на „ горещия въглен “ сред обособените служби вреди на всички.
Не построяват лечебни центрове за малолетни с проблематична приложимост на психоактивни субстанции. Работата с младежи е доста характерна. Няма по какъв начин да бъдат подкрепени от инцидентни хора с богата обща просвета. Като всяка друга активност, лечението има съответни правила, технология, стандарти и допуска действителни резултати.
Не образоват задоволително квалифицирани фрагменти, които дейно да оказват помощ. Недостигът на способени детски психиатри, психотерапевти, педагози и обществени служащи е злокобен. Концертите против дрогата и страшните плакати не оказват помощ.
Не изразходват дейно така и така незадоволителните средства. Чести са имитативните, шумни, кампанийни, бутафорни и неефективни „ героичен “ действия, резултатът от които е единствено досието с следващия доклад.
Рекламират безумни „ положителни практики “, които пропущат най-наболелите проблеми и най-засегнатите деца. Често се работи най-вече с доброволци-отличници, това основава комфорт на администрацията.
Изобщо не се разясняват значими аспекти в по-широк мащаб: пропагандираните модели на държание, консуматорските трендове, паразитната ценностна система, изграждана напълно целеустремено още от най-ранна детска възраст.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР