80% от превозвачите смятат, че ще фалират заради новите изисквания,

...
80% от превозвачите смятат, че ще фалират заради новите изисквания,
Коментари Харесай

БСП обвини Борисов, че предал превозвачите и иска изслушването му в НС


80% от превозвачите считат, че ще банкрутират поради новите условия, сн. БГНЕС

Българска социалистическа партия упрекна премиера Бойко Борисов, че е предал ползите на българските превозвачи и изиска чуването му в Народното събрание в сряда по тематиката. В отговор ГЕРБ разгласи, че Българска социалистическа партия прави финален опит да хвърли сянка върху извънредно сполучливото българско европредседателство.

Новият конфликт сред двете най-големи парламентарни партии се разиграва в навечерието на срещата на върха Европейски Съюз – Западни Балкани на 16 и 17 май в София и готвените митинги от страна на превозвачите в цялата страна. Те заплашиха да блокират столицата в петък в опит да убедят евролидерите да не одобряват измененията в пакета " Мобилност ", с които се вкарват нови условия за почивката и заплащането на водачите в Европейски Съюз.

В опит да отбрани държавното управление Министерството на превоза излезе със известие за поредната политика в отбрана на ползите на българските превозвачи.

Българска социалистическа партия: Българските превозвачи са предадени

Заместник-председателят на парламентарната група на Българска социалистическа партия Георги Свиленски на нарочна конференция съобщи, че българските превозвачи са били предадени през миналата една година от българското държавно управление. Причината – кабинетът на Бойко Борисов е подкрепил пред Европейския парламент измененията в пакета " Мобилност ".

Свиленски сподели решение на Министерския съвет от края на 2017 година, с което се разпорежда на транспортния министър Ивайло Московски да изрази поддръжка за измененията, до момента в който другите членки са се противопоставили на пакета на френския президент Еманюел Макрон.

" Тук, в България, си приказваме едно, на срещата с Макрон в " Евксиноград " се приказва едно, само че там, където би трябвало да бъдат защитавани българските ползи, мълчат ", сподели Свиленски.

" От през днешния ден нататък, когато остават десетина дни, държавното управление би трябвало да показа своите оферти. Те няма по какъв начин да бъдат прегледани и гласувани. Трябва да стане ясно на българските превозвачи, които през вчерашния ден започнаха да му благодарят, че те са предадени от личния си министър и министър-председателя ", сподели Свиленски.

Той обаче не разяснява за какво Българска социалистическа партия, която е обществена партия, не пази ползите на водачите, а единствено на бизнеса в лицето на превозвачите. С новите правила се вкарват по-високи заплати за водачите и по-добри условия на труд. Снидикатите също до момента не се излезли с позиция за новия легламент

ГЕРБ: Българска социалистическа партия употребява превозвачите, с цел да хвърли сянка на европредседателството

" Днес Българска социалистическа партия направи финален опит да се хвърли сянка върху българското европредседателство. От четири-пет месеца това е главната и единствена цел на Българска социалистическа партия ", сподели в отговор депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

Той съобщи, че от една година министър председателят Борисов слага въпроса за пакета " Мобилност " на всяка своя среща с всеки европейски водач.

Биков напомни, че президентът Румен Радев към този момент два пъти се е срещал с френския си сътрудник Еманюел Макрон, по чиято самодейност се вкарват новите правила за превозвачите, и попита дали на срещите им въпросът е бил повдиган и в случай че не е - за какво.

" И министър председателят имаше срещи с Макрон и постоянно е поставял този въпрос ", сподели Биков. Според него с викането на премиера в Народното събрание в деня, в който в София идват всички европейски водачи, плюс водачите на Западните Балкани, които се събират за първи път в този формат, Българска социалистическа партия демонстрират, че ги интересува само да съборят страната.

" Това председателство не е на ГЕРБ, то е на България и е доста сполучливо. То е даже по-успешно, в сравнение с ние самите сме очаквали ", добави Биков.

Български, полски и маджарски превозвачи с обща декларация срещу измененията

Междувременно българските превозвачи оповестиха, че ще стачкуват на 17 май в цялата страна и ще блокират София с камиони и рейсове по време на срещата на върха Европейски Съюз – Западни Балкани. Решението беше взето на интернационална конференция " Европейското бъдеще на превоза в Централна и Източна Европа " в София.

Целта е западните водачи да бъдат уверени в размера на вредите, които ще понесе българската стопанска система, в случай че Европейският парламент утвърди идните промени в първия пакет " Мобилност ", добил известност като " законът Макрон ".

На форума в София български, полски и маджарски превозвачи излязоха с обща декларация, с която се оповестиха срещу измененията.

Над 3000 български камиони ще излязат от европейския пазар поради избрани текстове в пакета " Мобилност ", сподели министърът на превоза Ивайло Московски по време на конференцията.

" Ние не желаеме да допуснем стимулиране на емиграцията на български водачи към европейски страни, тъй като това ще се случи след въвеждането на предложенията в този им тип. Още преди няколко години, когато се заприказва за въвеждането на избрани рестриктивни правила за българските превозвачи, сме реагирали остро, като сме защитавали по безапелационен метод правата на българските превозвачи и сме отстоявали спазването на европейските правила за свободно придвижване на артикули, хора и капитали ", сподели Московски.

По думите му българската позиция постоянно е била безапелационна по тези въпроси и е вярно да бъде открито консенсусно решение, защитаващо ползите на всички страни, сподели транспортният министър. В противоположен случай, за следващ път Московски заявява подготвеност, в символ на митинг, да напусне Съвета на министрите по превоза, в случай че се одобряват " силово наложените рестриктивни ограничения от Европейска комисия ".

Спорните моменти в пакета " Мобилност "

Няколко са тематиките, по които част от страните в Европейски Съюз имат разногласия по пакета " Мобилност ".

Първата тематика е обвързвана с настояването за въвеждане на обвързване водачите на камиони да се прибират на несъмнено време вкъщи. По този въпрос министърът изрази мнение, че България като страна в географската външна страна на Европейски Съюз, е в неизгодно състояние, тъй като на водачите ще им отнеме доста време да се приберат в страната на тъкмо избран период от време. Освен това водачите, като свободни жители на Европейски Съюз, имат цялостното право сами да избират къде да почиват със фамилиите си. Поради това, България е изрично срещу това предложение. Позицията, която ще пазиме, е превозвачите да дават опция за отмора на избран интервал на своите водачи, а те сами да избират къде и по какъв начин да прекарат времето, когато не са на работа, сподели Московски.

Втората тематика е обвързвана с предлагането да се вкара възбрана седмичната отмора да се прави в кабините на камионите, сподели министърът. Той посочи, че тук има доста неясноти, които ще основат съществени компликации за превозвачите, най-много поради условието на застрахователите товарите и камионите да не се оставят без контрол. Според Московски, това значи, че водачите няма по какъв начин да почиват в хотели, които нямат охраняеми паркинги. Министърът съобщи, че по този въпрос българската страна е подготвена да се съгласи, единствено когато има построени паркинг зони с защита и нужните условия за водачите. По думите му имаме уверението на Европейска комисия, че се работи за създаване за създаване на такива зони, само че по кое време ще станат факт не е ясно.

По отношение на тематиката, обвързвана със заплащането на командировките на водачите, Московски разгласи, че има доста неясноти и няма методика за изчисляването на тези ставки. Той добави, че от Европейска комисия са декларирали, че тези правила ще важат и за превозвачи от трети страни, само че Европейски Съюз няма пълномощията и механизмите действително да управлява дали превозвачите отвън Европейски Съюз съблюдават тези условия, което ще докара до нелоялна конкуренция. Предложението на българската страна е начисляването на командировъчните по отношение на законодателството в страната, в която обитава даден лидер, да става след 7 поредни дни работа за месец.

По четвъртата тематика, за каботажите транспорти, министърът посочи, че българската страна е подготвена на отстъпки за този вид транспорти, във връзка с броя на дните и интервенциите на месец.

Близо 80% от българските превозвачи чакат банкрут

Товарните транспорти са бизнес, който се развива в мощно конкурентна среда и не получава дотации от фондовете на Европейски Съюз. Спазват се строги регулации, свързани с техническо положение на транспортните средства, екологични правила, сигурност на труда – общо 36 наставления и регламенти, акцентираха участници на форума в София.

" Затова предлаганите регулации в първия пакет " Мобилност " са изцяло голословни и засягат главно компании от Централна и Източна Европа, които заради географската си раздалеченост ще бъдат мощно затруднени или сложени в неспособност да изпълнят условията ", съобщи Йордан Абаджиев, изпълнителен шеф на Съюза на интернационалните превозвачи.

Близо 80 на 100 от притежателите и шефове на компании дефинират измененията в първия пакет " Мобилност " като голям риск за бизнеса и показват опасения, че до 2-3 години ще банкрутират, демонстрира анкетно изследване. Над 83 на 100 дефинират условието да се връщат вкъщи за отмора като извънредно затрудняващо, а някои като неизпълнимо.

С готвените регулации ще се лишават доходи в бюджета на България, а след 2020 година ще би трябвало да се заплащат по-високите вноски в бюджета на Европейски Съюз за новия програмен интервал, означиха представители на транспортния отрасъл.

Протестът на превозвачите блокира София на 17 май

За това по време на срещата на върха Европейски Съюз – Западни Балкани в София към 100 камиона и още толкоз рейса ще бъдат позиционирани по главните пътни артерии. Протести ще има в цялата страна - Пловдив, Велико Търново, Враца, Видин, Русе, Благоевград, Сандански, Петрич и други

Предвижда се автомобилното шествие да премине от 10 до 17 часа по бул. " Цариградско шосе " (отбивката към бул. " Брюксел ", лентите в посока София). Паркирани товарни камиони ще се наредят в протестна колона до отбивката за кв. " Дървеница " (4-ти км). След отбивката за кв. " Дървеница " до отбивката за бул. " Ситняково " ще бъде подредена протестна колона от рейсове.

Междувременно от 13 до 17 часа ще бъде извършено протестно шествие със събирателен пункт пл. " Македония " по маршрута от ул. " Алабин " към Съдебната палата, вдясно по бул. " Витоша " до парковото пространство пред НДК, където протестиращите ще държат речи.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР