80 обекта от 7 исторически периода в над 200 цветни

...
80 обекта от 7 исторически периода в над 200 цветни
Коментари Харесай

Да опознаем София с книгата „Исторически маршрути: София”

80 обекта от 7 исторически интервала в над 200 цветни фотоси и остарели картички са побрани в цветните 300 страници на първокласния справочник за историята и архитектурата на столицата „ Исторически направления: София”. Автор на книгата е Здравко Петров – основателят на едноименния план, който показва културното завещание на София в съвършеното комбиниране на неговото многообразие и единение.

На страниците на книгата Петров ни повежда на любопитна разходка из най-големия софийски музей – улиците на града, разказвайки ни историята на София благодарение на архитектурата. Сред 80-те обекта, разказани в книгата, срещаме както емблематични здания като Военния клуб, Народен спектакъл „ Иван Вазов” и Софийски университет „ Св. Климент Охридски”, по този начин и не толкоз известни къщи, банки и застрахователни сдружения, част от които са съхранени и до през днешния ден, а други – непокътнати единствено в старите пощенски картички.
От „ Исторически направления: София” научаваме повече за римското градоустройство на Улпия Сердика, за османската часовникова кула на София, за изгубената улица „ Търговска “ преди бомбардировките през Втората международна война и преди построяването на сталинската архитектура на Ларгото, и други



Освен снимков материал, книгата съдържа също и потребни карти, които реконструират отминали интервали и изгубени места на София.

Урбанист по обучение и предопределение, Здравко Петров е същински познавач на богатата история и просвета на столицата. Именно този негов интерес го подтиква да сложи началото на плана „ Исторически маршрути”, в границите на който създателят на едноименния справочник провежда културно-познавателни обиколки в центъра на София и разкрива любопитни обстоятелства за архитектурата и историята на най-красивите къщи и обществени здания в града. Петров към този момент е създал три маршрута – „ Софийски домове”, „ Софийски „ дворци” и „ Женски пазар”, като два от тях са разказани и в пътеводителя. С високата си осведоменост и познания за София създателят на „ Исторически направления: София” съумява да изненада с забавни обстоятелства и малко известни истории жителите на столицата, в това число и потомствени софиянци.

Снимката на корицата на „ Исторически направления: София” е на фотографа Евгени Димитров. Дизайнът на книгата и на корицата е на художника Дамян Дамянов.



Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР