80 000 евро е получил НЦЗПБ за разработване на ваксина

...
80 000 евро е получил НЦЗПБ за разработване на ваксина
Коментари Харесай

ЕК дала 80 000 евро на НЦЗПБ за разработване на ваксина срещу Кримска-Конго хеморагична треска

80 000 евро е получил НЦЗПБ за създаване на ваксина против Кримска-Конго хеморагична тресчица. Това излиза наяве от отговор на министъра на опазването на здравето проф. Асена Сербезова на въпрос на депутата от ГЕРБ Николина Ангелкова по отношение на осъществяването на европейски планове в региона на опазването на здравето от второстепенните разпоредители с бюджет.

Средствата са по план „ Разработване на ваксина за малария и/или подценявани инфекциозни заболявания “ с начална дата 1 януари 2017 година с дълготрайност 72 месеца и се финансира от Главна дирекция „ Научни проучвания и нововъведения “ на Европейската комисия (ЕК).

Припомняме, че фирмата-производител на ваксини към НЦЗПБ Бул Био създава създадената в България инактивирана ваксина срещу кримска хеморагична тресчица, която се употребява за характерна профилактика на рискови групи.

Друг европейски план, в който обаче НЦЗПБ взе участие като сътрудник, е „ Въвеждане на контрол на SARI и осъществяване на болнично основани изследвания за разпространяване на COV1D-19 “. Споразумението е в действие от 5 октомври 2020 година, а продължителността на дилемите не би трябвало да надвишава 12 месеца, т.е. 4 октомври 2021 година Предстои сключване на ново съглашение за удължение на периода.

Проектът се финансира от Европейски център за предварителна защита и надзор на болесттите е с бюджет 85 000 евро за целия контракт. Координатор на плана е Epiconcept и включва партньорски институти от страни, членки на Европейски Съюз, и Англия.

Националният център по публично здраве и разбори (НЦОЗА) взе участие в взаимни дейности за приложение на най-хубави практики в региона на психологичното здраве (Joint Action ImpleMENTAL) - интернационален план в границите на Третата стратегия за здраве на Европейски Съюз, включващ организации от 21 европейски страни. Основната цел е използване на най-хубави практики в региона на психологичното здраве. Проектът е в начална фаза, извършени са няколко иницииращи срещи и уъркшопи. Финансирането е в размер на 26 302 евро.

НЦОЗА работи и по интернационален план PHIRI, финансиран от програмата на Европейски Съюз Хоризонт 2020, който цели внедряването на изследователската инфраструктура за здравна информация за популацията. В него вземат участие 41 сътрудници от 30 страни и също е в начален стадий. Бюджетът е в размер на 2500 евро.

Третият европейски план на НЦОЗА е в взаимно деяние с Joint Research Center – Cotton, като финансирането му се поема непосредствено от Европейска комисия. Дейностите обгръщат интернационално съдействие и продан по въпросите за проучване на памука. Получените средства се усвояват главно за проучвания и образования, а контрактуваното финансиране е 44 000 евро.

От отговора на министъра излиза наяве още, че РЗИ-Хасково е сътрудник от българска страна по план „ Политики за обезпечаване на достъп до здравни услуги до отдалечените места (HEALTHY MUNICIPALITY) “, финансиран по Програмата за трансгранично съдействие ИНТЕРРЕГ V-A Гърция - България 2014-2020. Проектът е създаден в границите на Приоритетна ос 4 на програмата „ Подобряване на достъпа до качествени здравни услуги в трансграничния район “, а цената му в размер на 1 135 147,40 евро е разпределена сред девет сътрудници от Гърция и България. Определеният за РЗИ-Хасково бюджет е в размер на 53 378 евро, а дейностите по плана са завършили на 31 октомври 2021 година

По същата стратегия, само че по план „ Receive Emergency/Daily needed HEALTHcare through innovations in the cross border area (Е/HEALTH) “ бенефициент е ЦСМП – Кърджали. Общата стойност на плана е 1 585 142,78 евро, от които 725 592,96 евро са безвъзмездните средства за ЦСМП-Кърджали. Проектът е в заключителна фаза на осъществяване и се планува да завърши до 21 април 2022 година

По Оперативна програма „ Развитие на човешките запаси “ по план „ Нова дълготрайна грижа за възрастните и хората с увреждания” Държавна психиатрична болница – Севлиево е сътрудник на община Дряново. Проектът е в развой на привършване и се извършва на два стадия, като за първия стадий на ДПБ - Севлиево са предоставени 4874,52 лева, а за втория стадий - 3295,56 лева

Относно осъществяването на европейски планове в региона на опазването на здравето за интервала 2021-2027 на държавни предприятия и търговски сдружения министър Сербезова декларира, че се приготвят стратегиите за финансиране посредством Европейските структурни и кохезионни фондове за интервала 2021-2027 година и следва да бъдат финализирани и утвърдени от Европейската комисия. За държавни предприятия и търговски сдружения с над 50% присъединяване на страната в капитала, които са част от системата на опазването на здравето, са планувани благоприятни условия за финансиране по стратегия „ Развитие на човешките запаси “; „ Научни проучвания, нововъведения и цифровизация за умна промяна “ и „ Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията ".

След сключване на Споразумението за партньорство сред България и Европейската комисия и одобрение на съответните стратегии, Министерството на здравеопазването ще даде информация и при нужда ще подкрепи лечебните заведения за включването им като бенефициенти или сътрудници по планове, финансирани от европейските структурни и кохезионни фондове и други интернационалните стратегии.

Министерство на здравеопазването възнамерява за финансиране ограничения в региона на човешките запаси на второстепенните разпоредители с бюджет към министерството през програмен интервал 2021 -2027 за повишение на компетенциите и уменията на медицински и немедицински експерти от сферата на опазването на здравето посредством образования по характерни проблеми или на целеви групи (напр. на личния състав в региона на незабавната, психиатричната, педиатричната и първичната здравна помощ; по въпросите на дълготрайните здравни грижи и др.).

„ Съгласно разпоредбите за осъществяване на оперативните стратегии, второстепенните разпоредители с бюджет към министерството могат независимо да разпознават благоприятни условия за финансиране на планове и да подават планови оферти към съответните ръководещи органи на оперативните стратегии. Министерство на здравеопазването има обвързване да съгласува и поддържа направените от тях оферти “, споделя министърът.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР