8% вноска гарантира само основния пакетБългарите сами да избират дали

...
8% вноска гарантира само основния пакетБългарите сами да избират дали
Коментари Харесай

Доплащаме за здраве или правим застраховка

8% вноска подсигурява единствено главния пакет


Българите сами да избират дали да си създадат здравна застраховка, или да поемат сами разноските за скъпи лечения. Това е единият вид за промени в здравноосигурителния модел. До 30 септември Кирил Ананиев би трябвало да внесе в Народното събрание план за нови правила. Преди дни той заяви, че ще предложи не един, а два разновидността.

Първият е надграждане на настоящия модел с опция за спомагателна здравна застраховка, заяви пред БНР шефът на здравната комисия в Народно събрание доктор Даниела Дариткова. Пред “Труд ” тя посочи, че застраховката няма да е наложителна, а всеки самичък ще избира дали да подписа контракт със осигурител, или ще избра да доплаща. Гражданите ще имат опция да избират разнообразни самостоятелни пакети, предлагани от застрахователните компании.

Осемпроцентната вноска за здраве ще обезпечава единствено това, което е включено в главния пакет на НЗОК. “Труд ” научи, че следва прецизиране на този пакет. Обмисля се вид, за стесняване на този пакет, посредством изваждане от него на инвазивните процедури, както и да се покриват единствено генерици. По този метод ще се избегне увеличението на бюджета на НЗОК.

Вторият вид за промени в здравноосигурителния модел планува основаване на конкурентни на НЗОК каси, в които да се вършат спомагателни заплащания за скъпи процедури и консумативи.

И двата разновидността не плануват повдигане на осигуровките за здраве, което би било непопулярна мярка.

Д-р Даниела Дариткова, началник на здравната комисия в Народно събрание, пред „ Труд “:
Има доста опасности при въвеждане на нови каси

 04_02 – Г-жо Дариткова, като претекст за смяна на здравноосигурителния модел бе посочен дефицита на средства при непрекъсното повишаване бюджета на НЗОК. Защо страната продължава да не заплаща цялостния размер на осигуровки на деца, пенсионери, студенти? Не е ли по-нормално промяната да се стартира отсам?
– Едното не изключва другото – въпрос на финансова преценка. Според финансовият министър единствените категории, които не се обезпечават с цялостна здравна вноска – това са децата. В закона за здравното обезпечаване има ясно написано поредно увеличение с проценти на вноската до постигане на цялостния размер на заплащане. Тази година вноската бе увеличена с 5 %.

– Ако изберем разновидността със основаване на още здравни каси, които да играят ролята на осигурителни фондове, няма ли да се получи по този начин, че да храним още служители?
– Този риск съществува и при разискването на моделите наложително би трябвало да бъде взет поради. Има и други опасности като това, че могат да се селектират пациенти съгласно здравното им положение и финансовия статус. Всиччко това би трябвало да бъде доста деликатно преценено и да се реши дали ще има конкуриращ хубавичко каса фонд, или надграждащ модел. В нашата стратегия ние сме по-скоро за надграждащ модел.

– Ако вярно ви разбирам вие сте зад концепцията за непринудено обезпечаване?
– Да. Остава един фонд, който визира главния пакет и солидарния модел и всичко останало е надграждане над главния пакет и осигурителния взаимен модел.

– Лекари разясниха, че сега се уточни главния пакет и от него се вадят всички инвазивни процедури, както и че ще се заплаща единствено за лекуване с генирици. Истина ли е това?
– Не. Наистина, би трябвало да се прицизира главния пакет, само че това сега не е обект на усилена работа на здравното министерство, доколкото аз имам информация.

– При състояние, че изберете разновидността със здравните осигуровки, не съществува ли риск и там да се селектират пациентите?
– Тук към този момент е въпрос на нормативна регулация, посредством която може да се изключи отрицателната селекция.

– Защо се опитваме да открием топлата вода, а не вземем един работещ европейски модел, където хората имат само здравни осигуровки, които са лични. Защо продължаваме със солидарната система?
– Възприели сме солидарния модел, с цел да можем да осигурим достъп до здравни грижи посредством повсеместен главен пакет на огромен % от популацията в България, което е здравноосигурено. Това подсигурява обществена сигурност. Другото ще докара до застрахователният модел на Съединени американски щати, който не е добър образец в подтекста на процесите, които се развиват там.

– А какво вършим с тези над 1 млн. българи, които не заплащат здравни осигуровки?
По-малко от милион са. Там интервенциите би трябвало да са в посока осъществяване на закона. По закон всички са длъжни да се обезпечават здравно и би трябвало да се търсят механизми да се събират здравните вноски дейно.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР