8-годишната Вики от Враца има нужда от помощ, научи агенция

...
8-годишната Вики от Враца има нужда от помощ, научи агенция
Коментари Харесай

8-годишната Вики очаква своето чудо от Българската Коледа /видео/

8-годишната Вики от Враца има потребност от помощ, научи организация BulNews. Детето е с детска церебрална парализа и усмивката е единственото изразно средство за наслада, с което разполага. За да я запази и да може посредством нея да „ приказва “ на своите родители и учители обаче, тя се надява на поддръжка от „ Българската Коледа “.
Диагнозата е сложена на Вики откакто навършила 1 годинка, споделя Нова тв.
" Тя се роди прибързано при започване на 7-мия месец и незрялата нервна система, недоразвитият мозък... Бяха се образували 2 кръвоизлива. Ние до навършването на 1 година виждахме, че нещата не са добре, че има някакви проблеми, само че не сме очаквали, че ще стигнем до такава тежка диагноза ", споделя майката Петя Цолова.
Родители и лекари стартират да се борят да подобрят живота на детето. Преди малко повече от година в това се включват и учители.
" Миналата година започнахме да посещаваме учебното заведение и откогато е измежду децата Вики се усеща доста добре. Изключително е щастлива и много по-социална бих споделила. Преди тя се опасяваше от доста неща, само че в този момент към този момент сносно й се отразява и ми се усмихва. Тя тъй като не може да приказва, тя приказва с очите си и с някои други срички, само че очите й споделят доста ", добавя майката.
Според нейния преподавател Ралица Божилова първоначално е било много мъчно, само че тя е прелестно дете, с което се работи с лекост.
Целият ден на Вики и вкъщи, и в учебно заведение минава в количка. Нужна ѝ е обаче специфична такава, с позициониращо устройство, която до улесни всекидневието ѝ. Тя обаче коства скъпо.
" Това е нашата остаряла количка, която не ни прави работа, тъй като тя е за всички деца като общо прилагане. За всяко едно такова дете това е количката, която се предлага, само че за специфични потребности, както е Вики, би трябвало специфична количка, която е с по този начин подпори, които придържат тялото в вярното състояние т.е. това е една добра рехабилитация за нея. Когато седи вярно, тя е спокойна и рехабилитира ", споделя бащата Петър Цолов.
Според майката защото тя не може да седи сама, би трябвало да седи в количка. " Оказа се, че тази, която употребяваме сега не е комфортна за нея. Какво имам поради? Това, че тя се криви в дясна посока. Просто самото заболяване – детска церебрална парализа, тя е с квадрипареза – парализирани са и четирите крайника, само че дясната половина е по-слаба, което значи, че в дясно се изкривяваме и това след време може да докара до образуването на сколиоза и с цел да можем да изпреварим времето и да не се стига до това, би трябвало да вземем количка или помощно средство, което да бъде уместно за нея ", изясни тя.
" Когато идва на учебно заведение в тази количка тя се изкривява напред, главичката непрестанно й пада напред и на нас ни е по-трудно да работим с нея ", прибавя учителката.
" Много е нужна нова количка на детето, с цел да може резултатите от ежемесечната рехабилитация, която родителите извършват напълно прецизно и отговорно в действителност да са забележими в къси периоди ", съобщи шефът на учебното заведение Илияна Янинска.
Затова учители, родители и съученици тази година също са посветили обичайна си благотворителна акция на Вики.
Тази година нашата „ Кутия на добротата “ е за и зов към Вики. Това, което сме събрали като подаяние от целия личен състав на центъра, всички чиновници, родителите на децата при всички празници, които организираме взаимно в обща сума от 750 лв. също ще дарим на Вики, с цел да подпомогнем закупуването на нейната система за позициониране ", добавя Янинска.
Събрана сума е прекомерно скромна, а мечтаната количка коства близо 11 хиляди лв. и по тази причина всички разчитат на „ Българската Коледа “.
" Българската Коледа оказва помощ на доста деца в ситуацията на Вики и ние даже сме кандидатствали и са ни помагали за рехабилитация до в този момент. Така, че имаме вяра, че и в този момент ще ни оказват помощ. Нали, Вики? ", приключва майката.


 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР