8 634 души умират годишно в България заради замърсяването на

...
8 634 души умират годишно в България заради замърсяването на
Коментари Харесай

Над 8 000 души умират годишно в България от мръсния въздух

8 634 души умират годишно в България поради замърсяването на въздуха от фини прахови частици. Тези данни разгласи омбудсманът Мая Манолова по време на социална полемика, отдадена на проблемите с наднорменото замърсяване на въздуха.

Хората от столичния квартал " Красна поляна " упорстват да се подхващат незабавни дейности и да има резултати за превъзмогване на замърсяването с фини прахови частици и за възстановяване качеството на атмосферния въздух, изясни националният бранител.

Според Европейската организация за околна среда от всички държавни членки на Европейски Съюз в България са налице най-високите на равнища на замърсяване.

" 3 милиона души годишно прибързано умират поради замърсяването на въздуха, а в Европа - 479 000 души ", уточни Манолова.

По данни на Европейската счете палата близо 15 000 души годишно в България умират вследствие замърсяването на въздуха. В резултат от фините прахови частици българинът живее две години и половина по-малко в положително здраве, добави омбудсманът.

Манолова уточни, че в казуса със оправянето с фините прахови частици са ангажирани разнообразни институции.

Манолова разяснява и неоправдателното решение на съда на Европейския съюз от 2017 година и започването на наказателна процедура против България за несъблюдение на европейското законодателство.

Тя съобщи, че до 8 януари от Министерство на околната среда и водите е трябвало да показват лист от ограничения и подхванати дейности - Манолова обаче още не го получила. Тя прикани Министерство на околната среда и водите да запознае хората с документа.

След неоправдателното решение в следствие от несъблюдение на рекомендациите и напътствията в битката против замърсяването на въздуха, се чака да последват имуществени наказания в България. Някой могат да са в хиляди евра дневно и на месец, предизвести Манолова.

Националният бранител чака от всички институции да споделят техните старания за решаването на казуса и съответните ограничения, които са подхванали.

" Сред многочислените стратегии и ограничения, доминират напъните, а по-малко са резултатите ", регистрира Манолова и настоя за повече измервателни уреди по невралгичните точки.

Десислава Малинова от столичния квартал " Красна поляна " напомни, че хората от квартала водят многогодишна битка и то най-много с институциите, които би трябвало да им оказват помощ. " Красна поляна " е отличник по замърсяване - " дишаме цялата Менделеева таблица " и превишенията са в пъти над допустимото.

Десислава Малинова съобщи, че " това, в което живеем ние и децата ни е безспорен геноцид ", който се повтаря всеки ден.

Общинското гето и горенето на битов боклук са измежду най-сериозните съществени замърсители на въздуха. Жителите на " Красна поляна " упорстват за съответен разбор по тази причина какво се случва и какво дишат, както и упорстват за криминализиране на горенето на битовия боклук.

" Проблемът ни е голям и ние там умираме. Имаме потребност от Министерство на околната среда и водите и МТСП ", съобщи тя, като напомни, че Столична община и Министерство на околната среда и водите преди година са сложили една мобилна станция, само че какво от това. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР