79% от мощностите, които осигуряват резервния ток на Електроенергийния системен

...
79% от мощностите, които осигуряват резервния ток на Електроенергийния системен
Коментари Харесай

Вместо студен резерв: Държавни централи и американските тецове осигуряват ток при нужда

79% от мощностите, които обезпечават аварийния ток на Електроенергийния систематичен оператор, са от вецовете на НЕК, двете американски централи и държавната Топлоелектрическа централа “ ”. Това излиза наяве от отговор на енергийния министър Теменужка Петкова на въпрос от депутата от “Обединени патриоти ” Юлиан Ангелов, предава.
Основни източници на оперативния запас, които би трябвало да покрият възможни потребности на системата, са НЕК и държавната тец, защото НЕК е задължена по контракти да изкупува електрическата енергия на американските “Марици ”. Останалите 21% се обезпечават от Топлоелектрическа централа “Варна ” и Топлоелектрическа централа “Бобов дол ”, оповестиха от оператора.
 Теменужка Петкова: Марица Изток 2 постоянно е взела участие в студения запас, централата е поръчител за нашата енергийна сигурност Теменужка Петкова: " Марица Изток " 2 постоянно е взела участие в студения запас, централата е поръчител за нашата енергийна сигурност
" Резервът е наложителен за всяка една страна, това не е инцидентно. Това е ангажимент, който имаме като държава-членка на Европейския с...
Според измененията в енергийния закон към този момент няма леден запас, т.е. да се поддържат неработещи блокове, които при потребност да бъдат пуснати. Така към този момент няма да се заплаща за разполагаемост, или че някой блок не работи. Студеният запас е сменен от спомагателни услуги, за които систематичният оператор афишира търгове измежду производителите. Тръжните процедури са отворени за всички производители, които са минали тестванията за другите типове контролиране.
Те са първично контролиране на честотата - в границите на 30 секунди да се замести спряна мощ, и вторично автоматизирано и ръчно контролиране на честотата и обменните мощности в границите на 15 мин. Досега са минали търговете за януари и февруари. Търгът за март е анулиран поради зародил механически проблем, излиза наяве от известие на уеб страницата на оператора.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР