78% от българите одобряват формулата „2 в 1”, по която

...
78% от българите одобряват формулата „2 в 1”, по която
Коментари Харесай

„Екзакта“: ГЕРБ-СДС води с 9,5% пред ПП-ДБ

78% от българите утвърждават формулата „ 2 в 1”, по която ще се организират идните избори. Две трети от тях обаче чакат по-ниска изборна интензивност от тази на последните парламентарни избори. Причината – „ отвращението от политическите събития у нас в последно време “.

Това сочат данните от проучване на социологическа организация „ Екзакта “. То е извършено в интервала от 11 до 18 април посредством директно изявление „ лице в лице” измежду 1020 пълнолетни българи в 70 обитаеми места на страната. Изследването е финансирано със лични средства на „ Екзакта “ като част от изследователската ѝ стратегия.

45% от интервюираните са уверени в успеха на ГЕРБ. Едва 9% настояват, че ПП-ДБ по-скоро печелят от отиването ни на предварителни парламентарни избори. 56% обаче не мислят по този начин.

Преди парламентарните избори
38% от българите имат вяра, че е допустимо след изборите на 9 юни ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ да си партнират под някаква форма. Според 26% сходно партньорство е невероятно, а цели 37% не знаят какво да чакат от тези две обединения след вота, сочат още данните от изследването на „ Екзакта “.

Електоралните настройки на българите към 18 април демонстрират, че 25,9% имат намерение да поддържат ГЕРБ-СДС, а 16,4% – ПП-ДБ.

На трета позиция се подрежда Движение за права и свободи с 14% поддръжка, а „ Възраждане “ са незабавно след тях с 13.8%. В идващия парламент се чака да влязат също по този начин Българска социалистическа партия с 9,6% поддръжка, както и „ ИТН “ с 5,2%.

„ Под въпрос е подреждането от второто до четвъртото място, защото резултатите в актуалното проучване не просто са близки, само че и се вместват напълно в размера на статистическата неточност при сходни изследвания. Предвид процесите вляво е мъчно занапред да се реши дали Българска социалистическа партия има някакви шансове да се приближи до водещите партии. При тези данни наподобява реалистично Има Такъв Народ да влязат в идващия парламент “, показват социолозите от „ Екзакта “.

Преди изборите за Европейски парламент
67,5% от българите поддържат участието на страната ни в Европейски Съюз, а една трета не го поддържат. 20 години след влизането ни в НАТО 54% утвърждават участието ни, а неодобряващите са малко над 40%.

През последните години „ Екзакта “ мери към 70% утвърждение към участието ни в Европейски Съюз и 56-57% поддръжка към участието на страната ни в НАТО.

Понастоящем участието ни в Европейски Съюз е одобрявано най-много от българи на възраст под 50 години, висшистите, живеещите в столицата и по-големите градове. Подкрепа показват множеството гласоподаватели на ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и на Движение за права и свободи, както и две трети от тези на Има Такъв Народ.

30% от българите декларират, че постоянно гласоподават на евроизбори. 45% настояват, че от време на време гласоподават, а 25% показват, че до момента не са дали своят вот за евродепутати. Тези данни са близки до формалните на ЦИК за евровота от 2019 година, когато интензивността беше към 33%.

По-често на евроизборите гласоподават образованите и по-заможните младежи, които живеят в огромните градове у нас.

Националното представително проучване на „ Екзакта “ е извършено в интервала от 11 до 18 април посредством директно изявление „ лице в лице” измежду 1020 пълнолетни българи в 70 обитаеми места на страната. Изследването е финансирано със лични средства на „ Екзакта “ като част от изследователската ѝ стратегия.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР