77-годишна жена бе спасена след 212 часа под развалините от

...
77-годишна жена бе спасена след 212 часа под развалините от
Коментари Харесай

77-годишна жена бе спасена след 212 ч. под руините в Турция, жертвите вече са над 41 000

77-годишна жена бе избавена след 212 часа под руините от опустошителните трусове в югоизточния турски окръг Адъяман, съобщи Анадолската организация, представена от Българска телеграфна агенция.

Броят на жертвите на земетресенията набъбна до 35 418, заяви нощес турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Още 5800 души са изгубили живота си на територията на Сирия.

По думите на Ердоган спасителните работи ще продължат, до момента в който не бъде изваден и последният човек отдолу под срутените здания. Около 250 000 чиновници са на терен в зоните на трусовете.

Турският президент приказва след петчасово съвещание на кабинета, извършено в централата на Дирекция за ръководство при бедствия и изключителни обстановки (АФАД). Ердоган сподели, че ранените вследствие на трусовете са 105 505.

Общо 13 208 ранени към момента се лекуват в болница след земетресенията предходната седмица, добави той.

Турският президент отбеляза, че всяка страна би се изправила пред проблемите, пред които и " ние се изправихме " при такова естествено злополучие, чиято мощ съпостави с атомни бомби. По думите на Ердоган, срутилите се здания са напомнили на държавното управление нуждата от по-стриктни строителни разпореждания.

Държавният глава добави, че над 2,2 милиона души са напуснали регионите, наранени от трусовете.

Общо 9046 задгранични чиновници от 82 страни сега работят в зоната на бедствието, заяви външното министерство на Турция.



Ведомството добави, че 100 страни са предложили помощ до момента, като се чака още две да изпратят избавителни екипи.

Освен избавителни екипи в засегнатите региони са изпратени и одеяла, палатки, храна и екипи за психическа поддръжка, наред с с над 12 300 транспортни средства, в това число багери, трактори и булдозери.

Над 227 762 палатки, 2 607 390 одеяла и 48 271 контейнера са изпратени в 10-те най-засегнати окръга, оповестиха от АФАД.

Същевременно Организация на обединените нации прикани за набиране на съвсем 400 милиона $ в помощ на потърпевшите от трусовете в Сирия.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш изясни, че плануваните 400 милиона $ ще обезпечат подкрепяне за близо 5 милиона сирийци за интервал от 3 месеца. Гутериш настоя спасителите да могат да работят свободно в страната.

Активисти и избавителни екипи в Севернозападна Сирия подлагаха на критика международната организация за бавните дейности в следените от бунтовници региони след бедствието.

Почти цялата филантропична помощ до момента минаваше през един-единствен пропускателен пункт на границата с Турция.

Президентът Башар Асад позволи да бъдат отворени още два гранично-пропускателни пункта за улеснение доставките, а по-късно беше обявено за първия филантропичен ескорт през Баб ал Салам - 11 камиона с неща от първа нужда като палатки, матраци и одеяла.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР