77,6% от българите спестяват парите си, а 62% държат спестяванията

...
77,6% от българите спестяват парите си, а 62% държат спестяванията
Коментари Харесай

Доклад на ОИСР: Българите обичат да пестят, но държат парите си вкъщи

77,6% от българите икономисват парите си, а 62% държат спестяванията си у дома, вместо да се доверят на банките. Това сочи отчет на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) под надпис „ Финансовата просветеност на възрастните в Югоизточна Европа “, част от плана за техническа помощ на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) за финансова помощ.

Проучването за равнището на финансова просветеност в Югоизточна Европа е извършено в България, Хърватия, Грузия, Северна Македония, Молдова, Черна гора и Румъния, оповестява БГНЕС. Проучването е измежду 7 422 възрастни сред 18 и 79 години. Респондентите от България са 1 047 или 14% от общия брой изследвани.
Емил Хърсев: Не поучавам да се обменят спестявания в други валути Според финансиста левът е задоволително добре гарантиран в запаса на Валутния ръб
Най-висока в района е финансовата просветеност на Молдова – 12,6% от всички участващи в изследването жители на страната и 61% от всички респонденти в изследването. Финансовите познания в Румъния са ниски спрямо останалите страни в извадката – 11,2% от жителите на страната и 49% от всички респонденти, участващи в изследването. За България финансово грамотните от всички участващи в изследването са 58%.

Над 60% от възрастните в седемте страни имат финансов надзор над семейството и постоянно плануван бюджет. От друга страна, доверието в пенсионните проекти е ниско. Само 25% от възрастните в района имат доверие в пенсионните си проекти. В България процентът на съмнение е 39.
Мартин Заимов: Няма риск за спестяванията на хората в идващите 2-3 години Системата ни не може да бъде скрито и внезапно ревизирана, уточни финансистът
Около 41% от възрастните са недоволни от актуалното си финансово положение и единствено една трета са задоволени. Малко под 60% са дали отговор, че се тормозят да посрещат настоящите си разноски и настояват, че парите са склонни да управляват живота им.

Почти четири от всеки пет респонденти (78%) демонстрират схващане за концепцията за рента по заем – най-вече в Грузия (89%), а минимум в България (70%). 44% от българите не са наясно със смисъла на термина „ диверсификация “ - корпоративна тактика за влизане в нови артикули или продуктови линии, нови услуги или нови пазари, включващи значително разнообразни умения, технологии и познания.

51% в страната ни имат действителна визия за цената на парите, а 78% са наясно с настоящата инфлация.

Най-голям % от интервюираните в Северна Македония, Румъния и България са оценили своите финансови познания като ниски или доста ниски, надлежно 35%, 33%, 32%. Възрастните в Северна Македония (72%), Молдова (69%) и Румъния (68%) са най-отговорни за изразходването на средствата си и най-често имат плануван бюджет, в съпоставяне единствено с 50% в Хърватия, 53% в Грузия и 54% в България.

75% от жителите на България настояват, че наблюдават финансите си, а 62% държат спестяванията си у дома. 29% се доверяват на банките за предпазване на парите си, а 4% ги влагат в недвижими парцели. Като цяло огромен % от българите (77,6%) икономисват парите си. 39,4% гонят дълготрайни цели, като 33,7% икономисват парите си точно поради такива цели. 18,5% избират да харчат парите си, вместо да икономисват, а 9,8% мислят единствено за днешния ден.
Парите ни в еврозоната: Спестявания в левове или в евро? Думата имат специалистите
Над половината българи – 51%, се оплакват от финансов дефицит през последните 12 месеца, само че единствено 20% вземат заеми от семейство или другари.

Финансовото положение на 47% от българите ги принуждава да се откажат от значими за тях неща. 39% са в неспособност да заплащат разноските си за живот, а при цели 52% парите изцяло управляват живота им.

Резултатите от финансовите познания на градските поданици наподобяват по-високи от тези на селските поданици в целия район на Югоизточна Европа, само че и във всички обособени страни като се изключи Черна гора, където оценките са идентични. Градските поданици имат доста по-високи резултати в България и Хърватия, само че доста по-ниски в Северна Македония, Молдова, Черна гора и Румъния.

България е страната с максимален % младежи с финансови знания, превъзхождащи възрастните.

Навсякъде в района безработните са със обилни по-ниски финансови знания от работещите. Изключение прави единствено Хърватия.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР