756 са жилищните сгради, одобрените за саниране по европейска програма.

...
756 са жилищните сгради, одобрените за саниране по европейска програма.
Коментари Харесай

Санирането на сградите: Десетки платиха за обследване, но няма да получат финансиране

756 са жилищните здания, утвърдените за саниране по европейска стратегия. За да аплайват постройките, би трябвало да имат документи за енергийно и техническо проучване. Това коства сред 350 и 700 лева на апартамент.

Срокът няма по какъв начин да бъде променян, споделиха от районното министерство

В Благоевград за европейско финансиране за саниране се класираха едвам 18 блока , в запасите останаха тройно повече. Над 50 здания са в листата на чакащите – живеещите в тях са платили за проучване, само че може и да не получат финансиране.

При старта на програмата някогашният кмет на града Илко Стоянов  нееднократно сподели, че за Благоевград има обезпечени 50 млн. лева за саниране. Оказа се, че това е оптималният предел, избран за града, а при класирането от районното министерство утвърденото финансиране е малко над 16 млн. лева

Сградите в листата с запасите могат да аплайват до 10 януари . За 382 млн. лева ще се борят жилищни постройки от цялата страна.

Има рецензии, че три от критериите облагодетелстват огромните жилищни здания, а дребните нямат късмет за гратис саниране

Разпределението на средствата и на втория стадий ще е на същите правила, както за първия стадий – с предели за общините, с цел да не се концентрират големи суми на малко места и да се разпределят относително отмерено.

„ Там обаче изискванията са по-различни – 20% от цялото финансиране би трябвало да е лично “, разяснява актуалният кмет на Благоевград Методи Байкушев.

Срокът на първият стадий е изминал на 1 юни, а кандидатстването за стадий втори е до 11 януари 2024 година

Според някогашния кмет платените от хората пари за механически паспорти да им бъдат върнати.

За утвърдените за саниране здания занапред ще се организират публични поръчки. В Благоевград строително-монтажните работи ще стартират напролет, даде обещание кметът Байкушев.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР