70% от хората заявяват готовност да рециклират електронните си устройства,

...
70% от хората заявяват готовност да рециклират електронните си устройства,
Коментари Харесай

Все по-малко потребители пазят старите си телефони като резервни

70% от хората декларират подготвеност да рециклират електронните си устройства, твърди ново изследване
Нараства информираността на хората по тематиките на виновното ползване на технологии и болшинството от потребителите са подготвени на по-сериозен ангажимент към тях. Това сочат резултатите от ново изследване за навиците и трендовете в потреблението на електронни устройства у нас. Допитването е осъществено измежду 1011 участници на възраст сред 15-65 година в интервала 14-26 юни 2023 година от социологическа организация KANTAR по поръчка на Yettel. Изследването има за цел да покаже трендовете в използването на разнообразни електронни устройства в подтекста на устойчивото развиване, какво стимулира потребителите да ги сменят и по какъв начин и къде завършва виталният им цикъл.

Данните от изследването демонстрират, че смарт телефоните са устройствата, които потребителите сменят най-често. 17% от интервюираните споделят, че употребяват мобилния си телефон най-малко 24 месеца преди си вземат нов, 46% избират да го сменят след две години, а 3% – всяка година. Едва 33 на 100 от интервюираните дават отговор, че си купуват нов мобилен уред, когато остарелият им се счупи. При останалите електронни устройства наклонността е противоположна – цели 66% от хората се вземат решение на покупка на нов тв приемник, компютър, преносим компютър или таблет едвам когато остарелият им спре да работи.  
-->
Намалява наклонността потребителите да пазят старите си апарати като аварийни, като най-сериозен спад се следи при мобилните телефони – от 49% през 2022 година на 43% през 2023 година При покупка на нов смарт телефон 35% от потребителите избират да подарят остарелия на непосредствен или другар – тренд, който е без смяна през 2023 година, пораства обаче броят на хората, които продават остарелия си телефон – от 18% през 2022 година на 22% през 2023 година



„ За нас беше изключително значимо да разберем до каква степен хората свързват потреблението на тези устройства с практиките на преработването, кръговата стопанска система и грижата за околната среда като цяло; кои от тях познават и ползват и кои биха внедрили във всекидневието си в бъдеще “, изяснява претекстовете зад проучването Маргита Колчева, старши консултант „ Устойчиво развиване “ в Yettel. За първи път телекомът прави такова през 2022 година, като през 2023 година усилва обсега му с спомагателни тематики и въпроси.

Справянето със замърсяването от електронния боклук е главен фокус в зелените старания на Yettel. Миналата година телекомът даде старт на акцията, която стимулира потребителите да предават старите си апарати за преработване против отстъпки за многообразие от нови устройства. Благодарение на самодейността и на огромна цифрова информационна акция за отговорно прилагане на технологиите единствено за една година телекомът съумя да регистрира троен растеж във върнатите устройства. Всеки консуматор, без значение дали е клиент на телекома или не, може да занесе работещ или развален смарт телефон, таблет, смарт часовник, зарядно или друга дребна електроника за преработване във всеки магазин на оператора.

С цели 12 на 100 за една година нараства информираността на потребителите, че измежду мобилните оператори има такива, които събират и рециклират остарели устройства. През 2022 година 64% от интервюираните са дали отговор, че наясно с тази опция, до момента в който през 2023 година броят на осведомените към този момент е 76%. Когато приказваме за предприемане на дейности обаче, даже групата на осведомените по тематиката консуматори към момента не се ангажира интензивно с тази процедура. Едва 11% тях през 2023 година дават отговор, че са предавали остаряло устройство за преработване, против 10% през 2022 година Въпреки това 70% от хората декларират готовността си да стартират да го вършат в бъдеще.



Мнозинството от хората споделят и че са възприели разнообразни практики във всекидневието си за по-отговорно прилагане на технологиите: трият остарели файлове от устройствата си, с цел да освободят памет (65%), изваждат зарядните от електрическата мрежа, когато не ги употребяват (58%), лимитират изпращането на маловажни имейли (57%), отстраняват остарели файлове от облачните пространства, с цел да освободят място (55%).

В края на предходната година Yettel разгласи своята ESG тактика 2028, с която съобщи дългосрочен  ангажимент към задачите на устойчивото развиване. Сред целите на телекома са понижаване на въглеродния отпечатък на компанията в обсег 1, 2 и 3 до 2050 година, събиране и преработване на 127 хиляди кг. електронен боклук, както и постигане до 2,5 млн. консуматори на година с потребна информация за устойчивия метод на живот.

Повече за ESG тактиката на Yettel и за напъните на компанията в поддръжка на устойчивото развиване можете да видите
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР